Φάουτσι: Η Ινδία πρέπει να επιβάλει πανεθνικό lockdown

Φάουτσι: Η Ινδία πρέπει να επιβάλει πανεθνικό lockdown

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ Δρ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ινδία θα πρέπει να επιβάλει ένα πανεθνικό lockdown προκειμένου να αντιμετωπίσει την έντονη κρίση που έχει προκαλέσει το σφοδρό δεύτερο κύμα της Covid-19. 

«Πρέπει η χώρα να κλείσει. Νομίζω πως αρκετές πολιτείες της Ινδίας το έχουν ήδη κάνει, αλλά θα πρέπει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης, και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι το καθολικό lockdown», δήλωσε στο ABC ο Δρ. Φάουτσι. 

Διαβάστε επίσης: Ινδία: Ο «μαύρος μύκητας» που επιτίθεται σε ασθενείς Covid

Σε άλλη συνέντευξή του στο CNN, ο Φάουτσι πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο lockdown είναι αναγκαίο για να καταφέρει η χώρα να θέσει υπό έλεγχο τον ρυθμό της πανδημίας. 

«Δεν εννοώ να κλείσει για έξι μήνες», τόνισε. «Απλώς πρέπει να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης. Και αυτό γίνεται με ένα ολικό lockdown πιθανώς δύο, τριών ή τεσσάρων εβδομάδων. Και μόλις τα κρούσματα αρχίσουν να μειώνονται και αυξηθούν οι εμβολιασμοί, θα μπορέσει η χώρα να κινηθεί ταχύτερα από τον ιό». 

Το Σάββατο, η Ένωση Ιατρών της Ινδίας ανέφερε ότι  τις τελευταίες 20 ημέρες έχει απευθύνει εκκλήσεις για ένα «ολικό και καλοσχεδιασμένο lockdown που να ανακοινωθεί εγκαίρως». Όπως δήλωσε, το lockdown θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες προκειμένου να δώσει χώρο στο σύστημα Υγείας να «ανακάμψει και να ανανεώσει τους πόρους του τόσο σε υλικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο στελέχωσης».

Αυξανόμενες πιέσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να επιβάλει πανεθνικό lockdown στη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη έξαρση μολύνσεων Covid παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα η Ινδία κατέγραψε 366.161 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και είναι η πρώτη φορά από τις 6 Μαΐου που ο αριθμός αυτός ήταν κάτω από τις 400.000. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα έχει πλέον ξεπεράσει τα 22 εκατομμύρια από την αρχή της πανδημίας. 

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε 3.754 ακόμη θανάτους από Covid, μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες με περισσότερους από 4.000 απώλειες εξαιτίας της νόσου. Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων είναι 246.116 και βρίσκεται ανάμεσα στους υψηλότερους παγκοσμίως.

⇒ Διαβάστε ακόμη: ΠΟΥ: Πιθανώς πιο ανθεκτική και μεταδοτική η ινδική μετάλλαξη

Η ινδική μετάλλαξη επιδεινώνει την κατάσταση 

Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο, η ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σούμια Σουαμινάθαν ανέφερε ότι η μετάλλαξη της Covid-19 που εξαπλώνεται στην Ινδία και είναι γνωστή και ως B 1.617, είναι πιο μεταδοτική και επιδεινώνει την κρίση στη χώρα. 

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι «τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρατηρούμε στην Ινδία σήμερα επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα στέλεχος του ιού που μεταδίδεται εξαιρετικά γρήγορα».

Τόνισε μάλιστα ότι ευθύνονται επίσης οι μεγάλες συναθροίσεις, οι κοινωνικές συναναστροφές καθώς και η χαλάρωση σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας και την τήρηση άλλων προστατευτικών μέτρων.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή