Έβερεστ: «Διαχωριστική γραμμή» με το Νεπάλ στήνει στην κορυφή η Κίνα

Έβερεστ: «Διαχωριστική γραμμή» με το Νεπάλ στήνει στην κορυφή η Κίνα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία «διαχωριστικής γραμμής» στην κορυφή του Έβερεστ ανακοίνωσε η Κίνα, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή των ορειβατών που ανεβαίνουν το όρος από την κινέζικη πλευρά με εκείνους που το ανεβαίνουν από τη νεπαλέζικη.

Το έκτακτο αυτό μέτρο που ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο, έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη γνωστοποίηση της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των ορειβατών στην κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ στο Νεπάλ, η οποία έχει εγείρει φόβους για σημαντική διασπορά της πανδημίας στις ορειβατικές ομάδες και τους τοπικούς πληθυσμούς.

Καθότι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Ιμαλάιων και ολόκληρου του κόσμου «στέκεται» στα σύνορα της Κίνας και του Νεπάλ, ορειβατικές αποστολές για την κατάκτηση της ξεκινούν και από τις δύο χώρες, με τις μεταξύ τους συναντήσεις να είναι όμως περιορισμένες στο τελευταίο μέρος του ταξιδιού, λίγο πριν από την κατάκτηση της κορυφής. Στο καταληκτικό σημείο της ανάβασης, στο υψηλότερο δηλαδή σημείο της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, ο χώρος είναι περιορισμένος, με μόλις έξι ανθρώπους να μπορούν να σταθούν ταυτόχρονα όρθιοι σε αυτόν. Τις ημέρες αιχμής αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές για την πρόσβαση στην κορυφή και συνεπώς συνωστισμός μεταξύ των ορειβατών.

Παρά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως η Κίνα θα καταφέρει να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο. Ωστόσο, μία ομάδα Θιβετιανών ορειβατικών οδηγών έχει ήδη ξεκινήσει για την κορυφή, ώστε να εγκαθιδρύσει τη «διαχωριστική γραμμή» και να προλάβει μία κινεζική αποστολή που βρίσκεται «στο δρόμο» για το Έβερεστ. Ακολούθως, οι αναβάτες από την Κίνα θα απαγορεύεται να έρχονται σε επαφή με οποιονδήποτε από την πλευρά του Νεπάλ, καθώς και να αγγίζουν οτιδήποτε στην κορυφή.

Σε αντίθεση με το Νεπάλ, το οποίο στηρίζεται πολύ οικονομικά στην τουριστική βιομηχανία γύρω από την ανάβαση στο Έβερεστ, η Κίνα έχει απαγορεύσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ξένους να ανεβαίνουν στο όρος από τα εδάφη της, προσαρμοζόμενη και φέτος στις έκτακτες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή