Βασίλισσα Ελισάβετ: Μόνη, χωρίς στέμμα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Μόνη, χωρίς στέμμα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνη, για πρώτη φορά, η βασίλισσα Ελισάβετ πραγματοποίησε χθες την ετήσια ομιλία της που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου. Σε αυτήν, η Βρετανίδα μονάρχης σκιαγράφησε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την περίοδο μετά την πανδημία. Aξίζει να σημειωθεί ότι για τη χθεσινή τελετή, εξαιτίας του πρόσφατου θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου, αφαιρέθηκε από την αίθουσα της Βουλής των Λόρδων ο θρόνος του βασιλικού συζύγου, κάτι που έγινε για πρώτη φορά τα τελευταία 120 χρόνια.

Τη βασίλισσα συνόδευσε ο πρωτότοκος γιος και διάδοχός της, πρίγκιπας Κάρολος. Η 95χρονη βασίλισσα δεν έφερε μάσκα, όπως οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, ούτε φορούσε το αυτοκρατορικό στέμμα που ζυγίζει ένα κιλό. Φέτος, αυτό το σύμβολο της μοναρχίας μεταφέρθηκε στην αίθουσα πάνω σε ένα πορφυρό μαξιλάρι. 

Εξαγγέλλοντας περίπου 30 νέες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, η Ελισάβετ τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησής μου είναι η επίτευξη της εθνικής ανάκαμψης μετά την πανδημία, ώστε να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρότερο, υγιέστερο και με περισσότερη ευημερία από το παρελθόν. Για να επιτευχθούν αυτά, η κυβέρνησή μου θα ενισχύσει τις ευκαιρίες σε ολόκληρη τη Βρετανία, θα στηρίξει την εργασία, τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας στις δημόσιες υπηρεσίες». Παρότι, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, οι προτάσεις που περιλήφθηκαν στην ομιλία της βασίλισσας ήταν λίγο ώς πολύ αναμενόμενες και δεν επιφύλασσαν εκπλήξεις, κάποιες αναμφίβολα θα πυροδοτήσουν την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ανάμεσά τους, η πρόταση για τις υποχρεωτικές ταυτότητες που θα επιδεικνύουν όλοι οι ψηφοφόροι προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ενα άλλο νομοσχέδιο που προβλέπεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις είναι αυτό για την πάταξη του εγκλήματος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εκχωρεί περαιτέρω κατασταλτική δύναμη στην αστυνομία κατά των διαδηλώσεων. Εξίσου αμφιλεγόμενη είναι η δέσμευση για άρνηση χορήγησης ασύλου και αυτόματη επαναπροώθηση μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία από θεωρούμενες ασφαλείς χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή