ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Σε τουλάχιστον 44 χώρες η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία

ΠΟΥ: Σε τουλάχιστον 44 χώρες η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Η ινδική μετάλλαξη του SARS-CoV-2  – η επιλεγόμενη B.1.617 – έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η μετάλλαξη ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο – σήμερα η χώρα θεωρείται η χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο. 

Η B.1.617 εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».

Πέραν της Ινδίας – όπου θεωρείται ένας από τους λόγους που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στη χώρα – ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα» – είναι η τέταρτη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, έπειτα από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.

Διαβάστε ακόμα: ΠΟΥ: Παγκόσμια απειλή η ινδική μετάλλαξη

Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς είναι πολύ πιο μολυσματικά, φονικά και ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια.

Η μετάλλαξη που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία προστέθηκε στη λίστα επειδή είναι πιο μολυσματική.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, κάπου 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19 το τρέχον διάστημα στην Ινδία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας θα ξεπεράσει σήμερα τους 250.000 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ