Πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο στο Καζάν

Πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο στο Καζάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toυλάχιστον επτά παιδιά και δύο εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλων σε σχολείο της ρωσικής πόλης Καζάν, στη μουσουλμανική ημιαυτόνομη Δημοκρατία του Ταταρστάν. Παρότι οι αριθμός των θυμάτων παρέμενε μέχρι χθες το απόγευμα ασαφής και το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti είχε αναφερθεί σε 11 νεκρούς, Ρώσοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι τα θύματα της επίθεσης είναι εννέα. Τουλάχιστον 21 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 18 παιδιά (έξι σε κρίσιμη κατάσταση) και διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της πόλης, περίπου 820 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 19χρονος συνελήφθη στο σχολείο ως δράστης της επίθεσης. 
Ο πρόεδρος του Ταταρστάν Ρουστάν Μινιχάνοφ χαρακτήρισε τραγωδία το πολύνεκρο συμβάν, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύθηκε στη νέα αξιολόγηση της νομοθεσίας που διέπει την οπλοκατοχή.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο σχολείο 175 του Καζάν. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τα πανικόβλητα παιδιά να διαφεύγουν όπως μπορούν από το κτίριο, ακόμα και πηδώντας από τα παράθυρα. Η ρωσική τηλεόραση ανέφερε ότι δύο παιδιά σκοτώθηκαν πέφτοντας από τα παράθυρα του δεύτερου ορόφου. Νεαρός μαθητής, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, περιέγραψε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediazona τα όσα συνέβησαν. «Ολοι πανικοβλήθηκαν και φώναζαν “κλείστε τις πόρτες”. Περίπου ένα λεπτό αργότερα ο δάσκαλος άρχισε να ωρύεται “κλείνουμε τις πόρτες”. 

Μετά 15 λεπτά αρχίσαμε να βγαίνουμε, όχι όμως από τα παράθυρα. Προσπάθησα να το κάνω, αλλά ο δάσκαλος τα σφάλισε και μου φώναξε όχι».
Οπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου του Ταταρστάν μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια της δευτέρας γυμνασίου, ενώ σκοτώθηκαν και δύο μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ο πρόεδρος Ρουστάν Μινιχάνοφ δήλωσε ότι ο δράστης της επίθεσης είναι ο 19χρονος που συνελήφθη και νόμιμος κάτοχος του όπλου με το οποίο έσπειρε τον θάνατο. Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Ημέρα πένθους για τα θύματα κηρύχθηκε η αυριανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή