ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικός Τύπος: Η Χαμάς βλάπτει την υπόθεση των Παλαιστινίων

«Η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ τρομοκρατούν όχι μόνο αθώους στην Ιερουσαλήμ και την Ασκελόν, αλλά και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους»

Γερμανικός Τύπος: Η Χαμάς βλάπτει την υπόθεση των Παλαιστινίων

Τη νέα κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει διαστάσεις πολέμου, με τους χειρότερους βομβαρδισμούς από το 2014 των Ισραηλινών εναντίον στόχων στην Λωρίδα της Γάζας προσπαθεί να ερμηνεύσει ο γερμανικός Τύπος. 

Η αριστερή εφημερίδα Tageszeitung, στο άρθρο της με τον τίτλο «Κατανοητή οργή, λάθος αλληλεγγύη» επισημαίνει ότι οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων έχουν την αφετηρία τους στην ανισότητα, τις διακρίσεις, την έλλειψη προοπτικής ως αποτέλεσμα της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής και της εκτόπισης των Αράβων από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

«Με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και οι δεξιοί σύμμαχοί του έδωσαν το ένα χτύπημα μετά τον άλλο στους Παλαιστίνιους» γράφει φέρνοντας ως παράδειγμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ των εποικισμών, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί, όπως επισημαίνει, τη βροχή ρουκετών από την Γάζα κατά του Ισραήλ.

«Ο ρουκέτες της Χαμάς εναντίον μη στρατιωτικών στόχων είναι τρομοκρατία, και δεν αλλάζει τίποτα επειδή οι περισσότεροι νεκροί είναι και πάλι Παλαιστίνιοι υπογραμμίζει. «Κανένας άλλος δεν βλάπτει την παλαιστινιακή υπόθεση όσο οι ισλαμιστές στη Γάζα. Η Χαμάς και η ισλαμική Τζιχάντ τρομοκρατούν όχι μόνο αθώους στην Ιερουσαλήμ και την Ασκελόν, αλλά και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους».

Η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η Χαμάς θέλει να στείλει σημάδια ισχύος και μήνυμα ότι είναι σε θέσει να προκαλέσει όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά να δείξει ότι διαθέτει ηγετική ισχύ ανάμεσα στους Παλαιστίνιους.

«Αλλά απάντηση στα δεινά των κατοίκων της Γάζας δεν διαθέτει» σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου. «Ωστόσο δράττεται της ευκαιρίας για μια κίνηση απελευθέρωσής της. Ο Μαχμούτ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, έχει αποδυναμωθεί από τότε που ακύρωσε τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πριν δύο εβδομάδες από φόβο μην τις χάσει. Αλλά και το Ισραήλ κλυδωνίζεται μπαίνοντας σε μια φάση ασάφειας λόγω των συνεχιζόμενων προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης».

Στο δικό της σχόλιο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει μεταξύ άλλων την προσοχή στο εσωτερικό του Ισραήλ υπενθυμίζοντας ότι, αν και η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη αναζήτηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι στρατιωτικά είναι ανίκανη για δράση.

«Ο Νετανιάχου, υπό πολιτική και νομική πίεση, μπορεί να παίξει τον κλασσικό του ρόλο ως αποφασιστικού ηγέτη. Η ισραηλινή πολιτική θα πρέπει να αναλογιστεί ότι διαδηλώσεις έγιναν και στις αραβικές περιοχές της χώρας. Αυτό δεν πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξει σε μια νέα ιντιφάντα, αλλά δείχνει ότι η πολιτική, καθοδηγούμενη τα τελευταία χρόνια από το κίνημα των εποίκων, δεν έμεινε χωρίς συνέπειες για την εσωτερική ειρήνη του Ισραήλ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Deutsche Welle