Η «τεχνολογική κακοποίηση» των γυναικών

Η «τεχνολογική κακοποίηση» των γυναικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική αύξηση κατέγραψαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με χρήση τεχνολογικών μέσων στη Βρετανία τη χρονιά που πέρασε. Σε κάποιες πολύπλοκες περιπτώσεις κακοποίησης μέσω της τεχνολογίας οι δράστες χρησιμοποιούν πολλαπλούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κακοποιήσουν, να ελέγξουν και να παρακολουθήσουν τους συντρόφους τους, κάτι που συνήθως καταφέρνουν με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού.

Η οργάνωση «Refuge» κατά της ενδοοικογενειακής βίας, που καθημερινά στηρίζει επτά χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, κατήγγειλε ότι τα περιστατικά «τεχνολογικής κακοποίησης» από τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς μέχρι τον τρέχοντα μήνα κατέγραψαν αύξηση κατά 97% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο πριν από την πανδημία. Τεχνολογική κακοποίηση θεωρούνται τα κακοποιητικά μηνύματα και οι κλήσεις, η υποκλοπή τηλεφωνημάτων ή ηλεκτρονικών επιστολών, η ανάρτηση κακόβουλων σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο έλεγχος των κωδικών πρόσβασης στις συσκευές και η χρήση και ο έλεγχος της πρόσβασης στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οπως εξηγεί η επικεφαλής της οργάνωσης Ρουθ Ντέιβισον «την τελευταία χρονιά, η Βρετανία επέβαλε περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Ετσι πολλοί στραφήκαμε στην τεχνολογία προκειμένου να διατηρήσουμε επαφή και επικοινωνία με τους αγαπημένους μας. Ωστόσο, όπως γνωρίζουμε στη “Refuge”, η τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνά και από τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας προκειμένου να απομονώσουν, να εκφοβίσουν και να παρακολουθήσουν εμμονικά τις συντρόφους τους, απομακρύνοντάς τις από το δίκτυο στήριξης που έχουν και δυσχεραίνοντας την προσπάθειά τους να απελευθερωθούν από τους δυνάστες τους».

Η «Refuge» δημιούργησε μία νέα ιστοσελίδα που στοχεύει να βοηθήσει τις γυναίκες ώστε να θωρακίσουν τα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούν και βέβαια να τις στηρίξει εφόσον είναι θύματα τέτοιου είδους βίας. Η νέα ιστοσελίδα παρέχει γνώσεις ώστε να αναγνωρίζουν την τεχνολογική κακοποίηση, παραδείγματα και εμπειρίες άλλων θυμάτων αλλά και μία λίστα 17 βημάτων που καλύπτει πολλούς τύπους συσκευών και ρυθμίσεων. Οπως καταλήγει η Ρουθ Ντέιβισον, «ζούμε όλο και περισσότερο μέσα από τα κινητά τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είναι σημαντικό οι γυναίκες που κακοποιούνται να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία με ασφάλεια και χωρίς τον φόβο της παρακολούθησης, του ελέγχου και της παρενόχλησης». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή