ΗΠΑ: Η αλυσίδα Target σταματά να πουλά κάρτες Pokémon για λόγους… ασφαλείας

ΗΠΑ: Η αλυσίδα Target σταματά να πουλά κάρτες Pokémon για λόγους… ασφαλείας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με ένα ζήτημα «ασφαλείας» είναι η αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Target, λόγω της τεράστιας ζήτησης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για… κάρτες Pokémon. Ειδικότερα, η αυξημένη ζήτηση για τις συλλεκτικές κάρτες, αποτέλεσμα κυρίως των υψηλών τιμών που «πιάνουν» στη δευτερογενή αγορά, οδήγησε σε διάφορα ευτράπελα στα καταστήματα του αμερικανικού κολοσσού του λιανεμπορίου, όπως απειλές εναντίον του προσωπικού ή καυγάδες μεταξύ πελατών, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η λήψη δραστικών μέτρων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, για λόγους προστασίας του προσωπικού και των πελατών, η Target ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να διαθέτει κάρτες Pokémon στα περισσότερα από 1.900 καταστήματα της ανά την αμερικάνικη επικράτεια, επιτρέποντας την αγορά τους μόνο ηλεκτρονικά. Περαιτέρω, η απαγόρευση αυτή δεν θα περιοριστεί στις δημοφιλείς ιαπωνικές κάρτες, καθιστώντας απαγορευμένα και άλλα «χαρτάκια», κατά βάση αθλητικού περιεχομένου, όπως συλλεκτικές κάρτες με παίκτες του NBA, του NFL (πρωτάθλημα αμερικάνικου ποδοσφαίρου) και του MLB (πρωτάθλημα μπέιζμπολ).

Εξάλλου, το πιο ακραίο περιστατικό που έλαβε χώρα σε κατάστημα της Target δεν αφορούσε τα δημοφιλή «τερατάκια τσέπης» αλλά αθλητικές κάρτες, με έναν 35χρονο να δέχεται επίθεση από τέσσερα άτομα σε πάρκινγκ καταστήματος στο Μπρούκφιλντ του Ουισκόνσιν και να «τραβάει» όπλο για να απωθήσει τους επιτιθέμενους. Το συγκεκριμένο συμβάν έλαβε χώρα στις 7 Μαΐου, με έναν υπάλληλο του καταστήματος να δηλώνει χαρακτηριστικά στο Fox News: «Είναι κάπως λυπηρό για τα παιδιά. Ακούγεται κάπως γελοίο να μπλέκονται ενήλικοι σε καυγά στο πάρκινγκ για κάρτες ανταλλαγής».

Πελάτες… εκτός ελέγχου

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα για θέματα τεχνολογίας The Verge, είναι δύσκολο κάποιος να κατηγορήσει την εταιρεία για την κίνηση, καθότι η κατάσταση γύρω από τις κάρτες ανταλλαγής μοιάζει να είναι «αγρίως εκτός ελέγχου». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα, ορισμένοι πελάτες ανοίγουν κουτιά δημητριακών για να κλέψουν τις κάρτες που εμπεριέχουν, άλλοι διανυκτερεύουν έξω από τα καταστήματα, περιμένοντας την άφιξη της «νέας σοδειάς» το πρωί, ενώ στην Ιαπωνία ένας άνδρας έγινε… σπάιντερμαν, κρεμάμενος από ένα σκοινί σε ένα κτίριο έξι ορόφων, με σκοπό να τρυπώσει σε ένα κατάστημα και να κλέψει κάρτες αξίας σχεδόν 9.000 δολαρίων.

Χιλιάδες δολάρια για… χαρτάκια

Το τελευταίο διάστημα και καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το παιχνίδι με κάρτες ανταλλαγής που ξεκίνησε στην Ιαπωνία το 1995, βιώνει τη… δεύτερη νιότη του, με μία νέα γενιά παιδιών να το ανακαλύπτει για πρώτη φορά και μία άλλη γενιά μεγαλύτερων «παιδιών» να το θυμάται και να επιστρέφει σε αυτό.

Ωστόσο, μεγάλο κίνητρο για τους μεγαλύτερους που επιστρέφουν σε αυτό, αποτελεί και η εκτίναξη των τιμών των παλαιών κυρίως καρτών που παρατηρείται στη δευτερογενή αγορά ιστοσελίδων όπως το eBay, με ορισμένες από αυτές να αλλάζουν χέρια μεταξύ συλλεκτών για αστρονομικά ποσά. Με μία απλή αναζήτηση στο Google, βλέπουμε κάρτες να έχουν πουληθεί για πολλές χιλιάδες δολάρια, με μία από τις πιο πολυπόθητες εξ αυτών να «πιάνει» το ασύλληπτο πόσο των 311.800 δολαρίων σε διαδικτυακή δημοπρασία τον Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή