Χωρίς μάσκες οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ

Χωρίς μάσκες οι εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχαιρετούν τις μάσκες οι Αμερικανοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Τη χαρμόσυνη εξέλιξη ανακοίνωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) των ΗΠΑ. Οι πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο εμβολιαστικές δόσεις δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα, ή να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης ακόμα και όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους ή σε μεγάλες ομάδες. H μάσκα, ωστόσο, παραμένει υποχρεωτική στα αεροπορικά ταξίδια και τις δομές υγείας. 

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. επιστρέφει στην κανονικότητα χάρη στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος και τη σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Ετσι το Ευρωκοινοβούλιο προετοιμάζεται να επιστρέψει, τον ερχόμενο μήνα, στο Στρασβούργο, προκειμένου να τελεστεί η Σύνοδος της Ολομέλειας υπό την αίρεση ότι θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται ευνοϊκά η πανδημία. Ο πρόεδρός του Ντ. Σασόλι, σε ανάρτηση στο Τwitter, ανέφερε ότι ήδη ενημέρωσε τους εκπρoσώπους των πολιτικών ομάδων. 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στη βρετανική κυβέρνηση η διασπορά της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα, όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον. Την ίδια στιγμή, αμερικανική μελέτη υποδεικνύει ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna) προσφέρουν ικανή προστασία έναντι της μετάλλαξης, άποψη που συμμερίζεται και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η μελέτη που εκπονήθηκε από τα πανεπιστήμια Στάνφορντ, Εμορι και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλεργιών και Λοιμωδών Νόσων προδημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα BioRxiv. Να σημειωθεί ότι η ινδική μετάλλαξη έχει ήδη εντοπιστεί σε 44 κράτη. Mία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», διαπιστώνει ότι η ανάμειξη εμβολίων (Pfizer/BioNTech και AstraZeneca) είναι ασφαλής παρότι ενισχύονται οι συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολιασμού.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο Μάικ Ντι Βάιν είχε μια πρωτόγνωρη ιδέα προκειμένου να κάμψει τη διστακτικότητα των Αμερικανών έναντι των εμβολίων. Αποφάσισε να δημιουργήσει εμβολιαστική λοταρία. Από τις 26 Μαΐου, οι ενήλικοι που έχουν κάνει τουλάχιστον την α΄ δόση θα μπαίνουν στην κληρωτίδα για να κερδίσουν 1 εκατ. δολάρια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή