Για εισβολή στη Γάζα ετοιμάζεται το Ισραήλ

Για εισβολή στη Γάζα ετοιμάζεται το Ισραήλ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φόβοι για εισβολή χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας –εξέλιξη που απειλεί να προσθέσει εκατόμβες στα αυξανόμενα θύματα της σύγκρουσης– ενισχύθηκαν χθες με τους πυκνούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού και με την επιστράτευση 9.000 εφέδρων με απόφαση του υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς.

Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, αφανίστηκε μια εξαμελής οικογένεια –ο σύζυγος, η έγκυος γυναίκα του του και τα τέσσερα παιδιά τους, το μεγαλύτερο των οποίων ήταν επτά ετών– όταν το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε με τέσσερα βλήματα την τετραώροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και η σύζυγός του σκοτώθηκαν στο ίδιο επεισόδιο. Μέχρι χθες το απόγευμα, τα θύματα της παλαιστινιακής πλευράς από την έναρξη των εχθροπραξιών ανέρχονταν σε 119, συμπεριλαμβανομένων 31 παιδιών και 19 γυναικών, ενώ οκτώ Ισραηλινοί είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η διεθνής ανησυχία κορυφώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους ανακοίνωσε ότι χερσαίες δυνάμεις της χώρας του βρίσκονταν ήδη μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο ώρες αργότερα ο ίδιος εκπρόσωπος ανασκεύασε, επικαλούμενος «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας». Διεθνή μέσα ενημέρωσης πιθανολογούσαν ψυχολογικό πόλεμο για τον έλεγχο των αντανακλαστικών της αντίπαλης πλευράς. 

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα δήλωσε ότι η οργάνωση δεν φοβάται την πιθανολογούμενη εισβολή, γιατί αν συμβεί, «θα μεγαλώσει την ψαριά» σε Ισραηλινούς στρατιώτες. Η ισλαμική οργάνωση είχε εκτοξεύσει μέχρι χθες πάνω από 1.800 ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν για τέταρτη κατά σειράν νύχτα οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και μουσουλμάνων στην ισραηλινή πόλη Λοντ, παρά την αποστολή αστυνομικών ενισχύσεων. 

Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αποδοκίμασε ως «τρομοκρατικές επιθέσεις» την εκτόξευση ρουκετών της Χαμάς και προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές εκδηλώσεις αντισημιτισμού με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις. Υστερα από το κάψιμο ισραηλινών σημαιών μπροστά από δύο συναγωγές, το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο ζήτησε αποτελεσματικότερα μέτρα προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή