Πανδημία, Καραϊβική και σενάρια πρόωρων εκλογών στη Βρετανία

Πανδημία, Καραϊβική και σενάρια πρόωρων εκλογών στη Βρετανία

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνισχυμένος από τις πρόσφατες εκλογές της «σούπερ Πέμπτης», στις οποίες το κόμμα του εξασφάλισε μία έδρα σε ένα κατεξοχήν προπύργιο των Εργατικών, αλλά και την καλή πορεία του προγράμματος εμβολιασμού, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα τις κυβερνητικές εξαγγελίες του. 

Αυτό που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν η αποκάλυψη ότι η έρευνα για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας θα εγκαινιαστεί την άνοιξη του 2022 και στο πλαίσιό της υπάρχει η δυνατότητα ένορκης κατάθεσης του Τζόνσον. Αν και η πρόθεση χαιρετίστηκε από την αντιπολίτευση, ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, αναρωτήθηκε γιατί δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα. 

Θεωρητικά, το επιχείρημα είναι πως μέσα στο φθινόπωρο η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα έξαρση της πανδημίας. Ο ίδιος ο Τζόνσον άφησε, εξάλλου, να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να καθυστερήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων πέραν της 21ης Ιουνίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της ινδικής μετάλλαξης. Πολλοί αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι η καθυστέρηση μαρτυρεί την πρόθεση του πρωθυπουργού για διενέργεια πρόωρων εκλογών και την επιθυμία του να περιέλθει στη λήθη η έρευνα, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για τα πεπραγμένα του. 

H υποψία ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο Τζόνσον ενισχύθηκε από την ανάκτηση της εξουσίας να στήνει κάλπες κατά το δοκούν. Πάντως, η συγκεκριμένη δυνατότητα, που αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά στην πολιτική φαρέτρα του πρωθυπουργού, υποστηρίχθηκε και από την αντιπολίτευση. Στόχος του διακομματικού μετώπου είναι να αποφευχθεί ένα πολιτικό αδιέξοδο σαν και αυτό που είχε προκληθεί το 2019, όταν οι βουλευτές αρνούνταν να συναινέσουν στο σχέδιο Τζόνσον για το Brexit χωρίς ωστόσο να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στις κάλπες.

Στις κάλπες με ταυτότητα 

Η δεύτερη κυβερνητική εξαγγελία που ενόχλησε ήταν η θέσπιση της επίδειξης ταυτότητας ως προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Η συγκεκριμένη διάταξη θύμισε έντονα τις αντίστοιχες προσπάθειες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών. Στο όνομα της αντιμετώπισης ενδεχόμενης νοθείας, τα δύο κόμματα επιχειρούν στην πραγματικότητα να περιορίσουν το εκλογικό σώμα και να αποκλείσουν τις μειονότητες από την κάλπη, διότι ακριβώς αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι που στοχοποιούνται από την πρωτοβουλία. 
Υπολογίζεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο 3,5 εκατ. ψηφοφόροι δεν έχουν ταυτότητα με φωτογραφία και οι επικριτές του μέτρου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έτσι ουσιαστικά περιθωριοποιούνται μέλη μειονοτήτων, όπως ηλικιωμένοι των οποίων οι φωτογραφίες είναι μη αναγνωρίσιμες, άνθρωποι με αναπηρία, άστεγοι και μετανάστες. Εν τω μεταξύ, η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί, με βάση τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, «σπατάλη ενέργειας και χρήματος», αφού στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί ελάχιστα κρούσματα νοθείας, όπως εξάλλου και πρόσφατα στις ΗΠΑ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. 

Παρόλο που το κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό υπέρ των Τόρις και οι Εργατικοί εμφανίζονται αποδεκατισμένοι με έναν ακόμη ηγέτη τους, τον Στάρμερ, να αμφισβητείται, το όνομα του Τζόνσον δεν έχει σταματήσει να εμπλέκεται σε σκάνδαλα. Μετά το δάνειο που έλαβε για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας, ερευνάται τώρα και για τη χρηματοδότηση διακοπών του στην Καραϊβική το 2019. H δεκαήμερη διαμονή του σε πολυτελή βίλα τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς στοίχισε 15.000 στερλίνες, που φέρεται ότι καλύφθηκαν από παραδοσιακό χρηματοδότη των Συντηρητικών, ο οποίος αρχικά το είχε διαψεύσει. 

Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε δικαστική διαταγή εις βάρος του για την ικανοποίηση χρέους 500 λιρών, που αν και έχει εκδοθεί εδώ και έξι μήνες δεν έχει αποπληρωθεί από τον Τζόνσον. Η υπόθεση εμφανίζεται να αφορά αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμηση. 

Δημοψήφισμα στη Σκωτία

Το ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι θέμα χρόνου, διακήρυξε η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, επιβεβαιώνοντας πως το ζητούμενο στην περίπτωση εκλογικής νίκης της είναι «το πότε και όχι το αν». Παρόλο που το κόμμα της, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), υπολείπεται μία έδρα για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, μια συμμαχία με τους Πράσινους αναμένεται να επεκτείνει τη θητεία της και να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα προσπάθεια εξόδου της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρόκληση του δημοψηφίσματος ωστόσο δεν είναι εύκολη, καθώς η Σκωτία έχει δρόμο ακόμη στη διαδικασία εμβολιασμού και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα απαιτείται η συναίνεση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όμως δεν θα ήθελε να μείνει στην Ιστορία ως ο ηγέτης που έχασε τη Σκωτία. Τέλος, η επανένταξη της Σκωτίας στην Ε.Ε. δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Η Ισπανία, π.χ., δεν θα ήθελε να ενθαρρύνει τέτοιου είδους αποσχιστικές τάσεις, λόγω Καταλωνίας. 

 
BBC, REUTERS
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή