Εμβόλια Covid: Η Ε.Ε. θα στηρίξει την ενίσχυση της παραγωγής στην Αφρική

Εμβόλια Covid: Η Ε.Ε. θα στηρίξει την ενίσχυση της παραγωγής στην Αφρική

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υποστηρίξει την επέκταση της παρασκευής εμβολίων κατά της Covid-19 στην Αφρική αφότου η πανδημία υπογράμμισε ακόμη περισσότερο την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγής των σωτήριων αυτών σκευασμάτων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να στηρίξει τις προτάσεις για την ίδρυση στρατηγικών κέντρων παραγωγής σε αφρικανικές χώρες, σε Σύνοδο για την παγκόσμια υγεία που θα λάβει χώρα στη Ρώμη την Παρασκευή, αναφέρουν αξιωματούχοι.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Ποιο παράγει τα περισσότερα αντισώματα

Η κίνηση αυτή της Ε.Ε. έρχεται αφότου η κρίση που προκάλεσε το ξέσπασμα του κορωνοϊού κατέστησε ακόμη πιο επείγουσες τις προσπάθειες να περιοριστεί η εξάρτηση των αφρικανικών χωρών από τις εισαγωγές εμβολίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις θανατηφόρες ασθένειες που μαστίζουν την ήπειρο.

Επιπλέον, το μπλοκ είναι πρόθυμο να προωθήσει πρωτοβουλίες για αύξηση της διεθνούς παραγωγής εμβολίων, κάτι που, όπως αναφέρει, είναι ένας καλύτερος τρόπος για να βελτιωθεί η πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στα εμβόλια Covid σε σχέση με την άρση πατέντας που προτάθηκε από τις ΗΠΑ αυτό τον μήνα.

Διαβάστε ακόμη: Sanofi: Προστασία έως 100% από το εμβόλιο κατά τις κλινικές δοκιμές

Η συνεισφορά της Ε.Ε. θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει τόσο την άμεση βοήθεια του μπλοκ όσο και χρηματοδότηση από οργανισμούς εθνικής ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Εκτός από τη χρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε να φτάσει έως και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κανονιστικού πλαισίου, όπως η ίδρυση του Αφρικανικού Οργανισμού Φαρμάκων, μια ρυθμιστική αρχή για όλη την αφρικανική ήπειρο, η ιδέα της οποίας είχε συλληφθεί το 2014 αλλά δεν έχουν γίνει βήματα προς την εφαρμογή της.  

Αξιωματούχοι της Κομισιόν έχουν πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συνομιλίες πάνω στα εν λόγω σχέδια, με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος.

Οι ευρωπαϊκές προσπάθειες είναι σχεδιασμένες να συνδυαστούν με τον στόχο της Αφρικανικής Ένωσης, ο οποίος τέθηκε τον Απρίλιο ώστε το 60% των εμβολίων – «ρουτίνας» της Αφρικής να προέρχεται μέσα από την ίδια την ήπειρο έως το 2040, συγκριτικά με το 1% που ισχύει σήμερα.

Δεδομένων των μεγάλων χρονικών πλαισίων σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ικανότητας παραγωγής, οι αλλαγές θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση πιθανών πανδημιών στο μέλλον αλλά και συνεχών απειλών όπως ο κίτρινος πυρετός.

Σε συνθήκες εκτός πανδημίας, η Αφρική χρησιμοποιεί σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων σε εκστρατείες ανοσοποίησης κατά ασθενειών όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα. Πολλές από τις δόσεις εμβολίων που χορηγούνται στην Αφρική προέρχονται από το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας, αλλά η πρόσφατη αναστολή των εξαγωγών από την Ινδία εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης της νόσου στη χώρα της Ασίας, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τον κίνδυνο της εξάρτησης από έναν μόνο ξένο προμηθευτή.

Το αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και η Αφρικανική Ένωση πραγματοποίησαν ένα διαδικτυακό συνέδριο τον Απρίλιο προκειμένου να επιταχύνουν την προσπάθεια ενίσχυσης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων στην αφρικανική ήπειρο.

Μετά τις συνομιλίες με αξιωματούχους της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ δήλωσε στο Twitter ότι η παραγωγή εμβολίων Covid-19 θα γίνει σύντομα πραγματικότητα για τη χώρα του.

Πηγή: Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή