Συμφωνία για τη νέα γενιά μαχητικών αεροσκαφών

Συμφωνία για τη νέα γενιά μαχητικών αεροσκαφών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε συμφωνία έφθασαν χθες Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία για την από κοινού κατασκευή νέου μαχητικού αεροσκάφους, που θα σηματοδοτήσει το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην Ευρώπη με συνολικό κόστος 100 δισ. ευρώ. Η Γαλλία έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο κατασκευής μαχητικού νέα γενιάς και στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones «κρίσιμο» για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Το επόμενο στάδιο για την ανάπτυξη του συστήματος FCAS (Μελλοντικό Σύστημα Εναέριας Αμυνας) θα έχει κόστος 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα επιμερισθούν στις τρεις κατασκευάστριες χώρες. «Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία κατασκευάζουν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την εθνική τους κυριαρχία, αλλά και αυτήν όλης της Ευρώπης του 21ου αιώνα», έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί.

Στο σχέδιο συμμετέχουν μέχρι στιγμής η γαλλική αεροπορική βιομηχανία Dassault Aviation, η γερμανική θυγατρική της Airbus και η ισπανική Indra. Στόχος του δαπανηρού προγράμματος είναι η αντικατάσταση του στόλου των γερασμένων μαχητικών Rafale, καθώς και των γερμανικών και ισπανικών Eurofighter, μέχρι το 2040. Το κόστος των 3,5 δισ. ευρώ αυτού του σταδίου κατασκευής περιλαμβάνει τον σχεδιασμό του νέου αεροσκάφους και των drones εντός των προσεχών τριών ετών, σύμφωνα με πηγή του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

Παρότι Γαλλία και Γερμανία είχαν θέσει ως αρχικό στόχο τα τέλη Απριλίου για την υπογραφή της συμφωνίας, διαφωνία γύρω από την ανταλλαγή πνευματικής ιδιοκτησίας οδήγησε σε καθυστέρηση των συνομιλιών. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, το μαχητικό αεροσκάφος δεν θα διαθέτει συσκευή καταγραφής στοιχείων πτήσης «μαύρο κουτί», διαφυλάσσοντας απόρρητες γαλλικές ευρεσιτεχνίες.

Ακόμη, όμως, και μετά την επίλυση της πρόσφατης διαφωνίας, η κυβέρνηση του Βερολίνου προειδοποιεί ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την εξασφάλιση έγκρισης του σχεδίου από την επιτροπή προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής Βουλής, η οποία καλείται να εγκρίνει τη σημαντική δαπάνη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή