Η σλοβενική προεδρία και ο πάνθηρας

Η σλοβενική προεδρία και ο πάνθηρας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Οι σύγχρονοι μελετητές του εθνικισμού οφείλουν ευχαριστίες στον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Ζάνεζ Ζάνσα. Αντί να ανατρέχουν σε ιστορικές πηγές αναλύοντας την καλλιέργεια εθνικών μύθων που βοήθησαν στη δημιουργία εθνικής συνείδησης στα νέα έθνη-κράτη του 18ου και 19ου αιώνα, μπορούν να κοιτάξουν τη Σλοβενία του 2021.

Ο εθνικιστής Ζάνσα θεωρεί τον πάνθηρα εθνικό σύμβολο της χώρας και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σκοπεύει να δωρίσει στους αξιωματούχους της Ε.Ε. μανικετόκουμπα με το σύμβολο αυτό. Η Σλοβενία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούλιο και ετοιμάζεται να παραγγείλει τα καθιερωμένα αναμνηστικά δώρα. 

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Οι ιστορικοί λένε ότι ο «πάνθηρας της Καραντανίας» είναι ανύπαρκτος, ένα σύμβολο που συνδέθηκε με τη Σλοβενία όταν αυτή αποσχίσθηκε από τη Γιουγκοσλαβία προκειμένου να κατασκευαστεί ένα φανταστικό ένδοξο παρελθόν. Ο πάνθηρας υιοθετήθηκε ενθουσιωδώς από τη σλοβενική άκρα Δεξιά, ενώ για κάποιους ταυτίζεται μαζί της. 

«Τον 7ο αιώνα αναδύεται μια πολιτική οντότητα που οι σύγχρονες πηγές αποκαλούν Καραντανία. Είναι το πρώτο σλαβικό πριγκιπάτο στην ευρύτερη περιοχή των ανατολικών Αλπεων και της βόρειας Αδριατικής», λέει ο ιστορικός στην Ακαδημία Επιστημών της Σλοβενίας Μίχα Κόσι. «Ποτέ δεν περιελάμβανε την περιοχή της σημερινής Σλοβενίας, μόνο ένα ελάχιστο τμήμα στα βορειοανατολικά».

Αλλά η ιδέα ότι η σημερινή Σλοβενία είναι η συνέχεια της Καραντανίας ασκεί μια ρομαντική έλξη σε ορισμένους, όπως στον «ενθουσιώδη Σλοβένο» που φιλοτέχνησε τον θυρεό της Καραντανίας, με τον πάνθηρα στο κέντρο, τη δεκαετία του 1980 (στην πραγματικότητα, την εποχή της Καραντανίας δεν χρησιμοποιούνταν θυρεοί). «Οι περισσότεροι Σλοβένοι δεν ταυτίζονται με αυτό το σύμβολο και το βρίσκουν χονδροειδές, φαιδρό και απαράδεκτο», προσέθεσε ο Κόσι. Η κυβέρνηση Ζάνσα υποστηρίζει ότι οι επικρίσεις είναι υπερβολικές, καθώς ο πάνθηρας εμφανιζόταν και στα δώρα της προηγούμενης σλοβενικής προεδρίας, το 2008, και χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή