Ν. Κορέα: Η κυρία του πρέσβη, το χαστούκι κι η ασυλία (βίντεο)

Ν. Κορέα: Η κυρία του πρέσβη, το χαστούκι κι η ασυλία (βίντεο)

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαστούκι στον διεθνή θεσμό της ασυλίας των συγγενών διπλωματών αποτελεί η υπόθεση της συζύγου του Βέλγου πρέσβη στη Νότια Κορέα, η οποία επικαλείται το προνόμιο που έχουν οι πρώτου βαθμού συγγενείς των διπλωματών ώστε να αποφύγει δίωξη για… χειροδικία κατά πωλήτριας καταστήματος στη Σεούλ.

Στις 9 Απριλίου η Σιάνγκ Σουετσιού, η κινεζικής καταγωγής σύζυγος του Βέλγου πρέσβη στη Σεούλ Πέτερ Λεκουριέ, πρωταγωνίστησε σε επεισόδιο σε κορεατικό κατάστημα ρούχων που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε μια χώρα όπου οι Κινέζοι δεν είναι ακριβώς και ο δημοφιλέστερος λαός.

Η κα Σιάνγκ φαίνεται σε κάμερα κλειστού κυκλώματος να κοιτάζει και να δοκιμάζει πρόχειρα πάνω της κάποια ρούχα στο κατάστημα και ύστερα να αποχωρεί χωρίς να πάρει κάτι. Μια υπάλληλος, προφανώς κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της, την κυνήγησε κατηγορώντας την ότι είχε κλέψει κάποιο ρούχο. Μέσα στον δρόμο άρπαξε τον γιακά του πανωφοριού που φορούσε η κα Σιάνγκ για να δει την ετικέτα, και όταν κατάλαβε το λάθος της προσπάθησε να ζητήσει συγγνώμη στα αγγλικά.

Η σύζυγος του πρέσβη φέρεται να είπε κάτι σαν το «Ξέρεις ποια είμαι εγώ;» στα κινεζικά και ακολούθησε την πωλήτρια πίσω στο κατάστημα να διαμαρτηρηθεί στον προϊστάμενό της. Εκεί πια αφού δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν (τα κορεατικά είναι πολύ διαφορετική γλώσσα από τις κινεζικές), και παρά τις προσπάθειες εξηγήσεων στα αγγλικά, η παρεξήγηση… χόντρυνε.

Πηγή: South China Morning Post

Έξαλλη η σύζυγος του πρέσβη άρχισε να φωνάζει και να χειρονομεί σε αγγλικά και κινεζικά στον προϊστάμενο και την πωλήτρια, και πάνω στο… κέφι αστράφτει ένα ξεγυρισμένο σκαμπίλι στην πωλήτρια, στον βαθμό που το μάγουλο της Κορεάτισσας πρήστηκε έντονα και το μάτι της έμοιαζε με στόχο για βελάκια.

Εκλήθη αμέσως η αστυνομία, αλλά η σύζυγος του Βέλγου πρέσβη έκανε την… Κινέζα επικαλούμενη τη διπλωματική ασυλία του συζύγου της, ενώ έσπευσε σε γειτονικό νοσοκομείο όπου μάλιστα κρυβόταν νοσηλευόμενη επί πολλές ημέρες μετά το περιστατικό.

Για κακή τύχη της 63χρονης Κινέζας, όλο το συμβάν καταγράφηκε από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος του καταστήματος, με την Κορεάτισσα πωλήτρια να βγάζει (προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του οργισμένου προϊσταμένου) στη δημοσιότητα τα σχετικά πλάνα που έκαναν τον γύρο του κόσμου. «Ήθελα να μην περάσει άλλος αυτό που πέρασα εγώ, γι’ αυτό ήθελα τη δημοσίευσή τους», δήλωσε η πωλήτρια που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη.

Χρειάστηκαν να περάσουν 13 ημέρες σιωπής από τη βελγική πρεβεία και κατακραυγής από τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης για να δημοσιεύσει ο ίδιος ο πρέσβης δήλωση συγγνώμης εκ μέρους της συζύγου του.

Ωστόσο οι εικόνες της κυρίας του πρέσβεως να δοκιμάζει λευκά εσώρουχα στο ίδιο κατάστημα ενώ φορούσε τα… τακούνια της προκάλεσαν νέο κύμα δυσαρέσκειας στη Νότια Κορέα, με περισσότερα αιχμηρά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιπλέον έγινε γνωστό στη χώρα της Ασίας ότι η δημόσια συγγνώμη ήρθε μόνο μετά την παρέμβαση του κορεατικού υπουργείο Εξωτερικών, που κάλεσε για εξηγήσεις τον αναπληρωτή του Βέλγου πρέσβη και απαίτησε επανόρθωση.

Τελικά την Τρίτη, 40 μέρες μετά το περιστατικό, η μητροπολιτική αστυνομία της Σεούλ ανακοίνωσε ότι η επίκληση της διπλωματικής ασυλίας από την κα Σιάνγκ σημαίνει ότι ο φάκελος της υπόθεσης πρέπει να κλείσει, προς μεγάλη απογοήτευση της κορεατικής κοινής γνώμης.

Πηγή: CNN, South China Morning Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή