Μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Ισπανίας – Μαρόκου

Μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Ισπανίας – Μαρόκου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΟΥΤΑ. Τη στρόφιγγα της μετανάστευσης ως μέσον έκφρασης δυσαρέσκειας απέναντι στην ισπανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το Μαρόκο, επιτρέποντας σε 6.000 ανθρώπους, Αφρικανούς και Μαροκινούς, μεταξύ αυτών και 1.500 ανηλίκους, να κολυμπήσουν μαζικά προς τον ισπανικό θύλακο Θέουτα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφθασε χθες στη Θέουτα, όπου αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς η κρίση έλαβε διπλωματικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις.

Η έκρυθμη κατάσταση διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες, ενώ χθες το μεσημέρι η αστυνομία του Μαρόκου επέστρεψε στις θέσεις της, αποτρέποντας τις διασχίσεις των συνόρων. «Θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε ο Σάντσεθ, ενώ οι ισπανικές αρχές έως χθες το απόγευμα είχαν επαναπροωθήσει στο Μαρόκο 2.700 από τους νεοαφιχθέντες. «Οι πράξεις έχουν συνέπειες», δήλωσε η πρέσβειρα του Μαρόκου στη Μαδρίτη Καρίμα Μπενιαΐχ, συνδέοντας σαφώς τα τεκταινόμενα στη Θέουτα με την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να περιθάλψει τον επικεφαλής του μετώπου Πολισάριο, Μπραχίμ Γκάλι, σε νοσοκομείο της ισπανικής πόλης Λογρόνιο. Με τη σιωπηρή στήριξη της Ισπανίας, το Πολισάριο πρεσβεύει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μαρόκου. Ο Γκάλι, που πάσχει από κορωνοϊό, μεταφέρθηκε με ψεύτικο όνομα στην Ισπανία για θεραπεία στις 20 Απριλίου. 

Χθες το βράδυ, το Μαρόκο ανακάλεσε την πρέσβειρα για διαβουλεύσεις, ενώ η ισπανική κυβέρνηση εξακολουθούσε να μη συνδέει το προσφυγικό κύμα με την υπόθεση της Δυτικής Σαχάρας, με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Γκράντε Μαρλάσκα να δηλώνει ότι τα αίτια των προσφυγικών ροών είναι πολλαπλά. Η υπόθεση είναι βούτυρο στο ψωμί της ισπανικής Ακροδεξιάς, η οποία κατηγόρησε τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Σάντσεθ ότι επιτρέπει «επίθεση εναντίον της κυριαρχίας της χώρας». 

Στις Βρυξέλλες, η επίτροπος Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον χαρακτήρισε την κρίση στη Θέουτα «κρίση άνευ προηγουμένου» και τόνισε ότι τα σύνορα της Ισπανίας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και μεγάλος αριθμός παιδιών, έφθασαν κολυμπώντας στη Θέουτα, βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Πολλοί χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες, ενώ ένα άτομο έχασε τη ζωή του», είπε η Γιόχανσον. Ο επίτροπος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη προς την Ισπανία» και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση. «Χρειαζόμαστε συμφωνίες με τρίτες χώρες, προστασία των συνόρων μας, αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη και μια πολιτική για τη νόμιμη μετανάστευση», έγραψε. 

Το κλίμα ανάμεσα στην Ισπανία και στο Μαρόκο επιδεινώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Σααντενίν ελ Οτμάνι αμφισβήτησε την ισπανική κυριαρχία στη Θέουτα και στη Μελίγια, τους δύο ισπανικούς θυλάκους που βρίσκονται σε αφρικανικό έδαφος, δηλώνοντας ότι οι δύο πόλεις «ανήκουν στο Μαρόκο όπως και η (Δυτική) Σαχάρα». 

Εν τω μεταξύ, οι σκηνές από την παραλία της Θέουτα, όπου αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα τα σωστικά συνεργεία διέσωζαν βρέφη και προσπαθούσαν να συνεφέρουν ανθρώπους που είχαν κινδυνεύσει με πνιγμό, ξύπνησαν το ενδιαφέρον του Ιταλού τέως υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ζήτησε να αναπτυχθεί στρατός για την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών και στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή