Τουρκία: Ο Μουχαρέμ Ιντζέ θέλει να πάρει τη ρεβάνς

Τουρκία: Ο Μουχαρέμ Ιντζέ θέλει να πάρει τη ρεβάνς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει ενοχλητικούς πονοκεφάλους από τα νέα κόμματα του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Αλί Μπαμπατσάν, που διεκδικούν εκλογικά μερίδια από το συντηρητικό κοινωνικό σώμα, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πάει πίσω. 

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αντίπαλος του Ερντογάν στην προεδρική αναμέτρηση του 2018 και ηγετική προσωπικότητα του κεμαλικού κόμματος CHP μέχρι πρότινος, ίδρυσε το δικό του κόμμα, κάνοντας σαφή την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη ρεβάνς στις εκλογές του 2023.

«Θα είμαστε ένα κόμμα πιστό στον Ατατούρκ και στη Δημοκρατία», διακήρυξε ο Ιντζέ στην πρώτη δημόσια συγκέντρωση του νέου κόμματος, που ονομάζεται Memleket (Πατρίδα), προσθέτοντας ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στους κόλπους του «όσοι δεν σέβονται τον Ατατούρκ, κάνουν διακρίσεις, δεν σέβονται το περιβάλλον και δεν καταδικάζουν όλες τις μορφές τρομοκρατίας». Δεσμεύτηκε για μια «ρεαλιστική» εξωτερική πολιτική, θεωρώντας ότι η τουρκική διπλωματία «έχει εκτραπεί από τον άξονά της» προς «πολεμοχαρείς» κατευθύνσεις.

Εχοντας εκλεγεί τέσσερις φορές βουλευτής του CHP και διατελέσει αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο 57χρονος Ιντζέ εκτοξεύθηκε στο πολιτικό στερέωμα με τη δυναμική καμπάνια του στις εκλογές του 2018. Διεκδίκησε δύο φορές την ηγεσία του CHP απέναντι στον αρχηγό του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά απέτυχε να τον εξοστρακίσει.

Στην παρθενική συγκέντρωση του νέου κόμματος, ο Ιντζέ υποσχέθηκε ριζική αλλαγή, αμφισβητώντας τόσο την ισλαμική κυβέρνηση Ερντογάν όσο και την αναποτελεσματική, κατά τη γνώμη του, αντιπολίτευση των κεμαλικών. Το Memleket ήδη διαθέτει τρεις βουλευτές, οι οποίοι ακολούθησαν τον αρχηγό τους στην έξοδο από το CHP. Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε η 64χρονη Γκαγέ Ουσλουέρ, ενώ έμβλημα του κόμματος είναι ένα γαλάζιο «μάτι» πλαισιωμένο από επτά σπείρες.Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σε κάμψη το κόμμα του Ερντογάν, αν και συνεχίζουν να του δίνουν το προβάδισμα έναντι οποιουδήποτε πιθανού υποψηφίου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών – αν, βέβαια, υπάρξει δεύτερος γύρος. Εξαίρεση αποτέλεσε πρόσφατη δημοσκόπηση που εμφάνιζε τον Ερντογάν να χάνει αν αντίπαλός του είναι ένας εκ των δημάρχων της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, που προέρχονται από την αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή