Μειώθηκαν τα διαζύγια στην Κίνα

Μειώθηκαν τα διαζύγια στην Κίνα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεαματική μείωση (κατά 70%) κατέγραψαν τα διαζύγια στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, χάρη στην εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου νόμου που προβλέπει «περίοδο χάριτος», αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του ζευγαριού, πριν από το διαζευκτήριο. Το κινεζικό υπουργείο Αστικών Υποθέσεων δημοσιοποίησε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021 εκδόθηκαν 296.000 διαζευκτήρια. Την προηγούμενη τριμηνία ο αριθμός ανερχόταν σε 1,05 εκατ., ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 σε 1,6 εκατ.

Η δημογραφική κρίση στην Κίνα προκαλείται από τη μείωση των γάμων και κατά συνέπεια των γεννήσεων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το Πεκίνο προώθησε τον γάμο και τις οικογενειακές αξίες, αποθαρρύνοντας τα διαζύγια. Για να πετύχει τον στόχο θέσπισε την «περίοδο χάριτος», που απαιτεί από όσα ζευγάρια επιζητούν συναινετικό διαζύγιο να περιμένουν τριάντα ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας. Το αίτημα διαζυγίου απορρίπτεται εφόσον οι σύζυγοι δεν παραστούν σε δύο συναντήσεις προγραμματισμένες στις 30 και στις 60 ημέρες. Εξαίρεση στη νομοθεσία αποτελούν οι αιτήσεις διαζυγίου εξαιτίας ενδοοικογενειακής βίας, παρότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κακοποίησης, ακόμα και φόνου, κατά την «περίοδο χάριτος».

Η θέσπιση της νέας νομοθεσίας εξόργισε τις γυναίκες, ενώ πολλοί νέοι δήλωσαν ότι προτιμούν να μην παντρευτούν καθόλου. Αντιδράσεις και ερωτήματα προκάλεσε και η δημοσιοποίηση των στοιχείων από το κινεζικό υπουργείο, καθώς πολλοί αμφισβητούν ότι η μείωση των διαζυγίων οφείλεται στην επανασύνδεση των ζευγαριών και εκτιμούν ότι προκαλείται εξαιτίας της δυσκολίας και πολυπλοκότητας της διαδικασίας. Αλλωστε, σημειώνουν, η δυνατότητα να κλείσει κανείς ραντεβού για τις απαιτούμενες συναντήσεις είναι μηδαμινή. Τα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι σε πολλές πόλεις όλα τα ραντεβού είχαν κλειστεί και κάποιοι επιτήδειοι τα εμπορεύονταν στο Διαδίκτυο.

Χρήστης του κινεζικού μπλογκ Weibo σχολίασε ότι «προφανώς αν χρησιμοποιήσεις όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αποτρέψεις τα διαζύγια, θα το πετύχεις. Δεν υπάρχει, όμως, καμία στατιστική για την οδύνη που προκλήθηκε», ενώ άλλος γράφει: «Ο γάμος δεν είναι απαραίτητος για την ευτυχία, όπως μπορεί να είναι το διαζύγιο. Οι στατιστικές απλώς δείχνουν ότι 70% των ανθρώπων έχασαν την ευκαιρία να αναζητήσουν την ευτυχία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή