Η Ρωσία αποχωρεί από τη συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» πριν τη πρώτη συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Η Ρωσία αποχωρεί από τη συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί» πριν τη πρώτη συνάντηση Λαβρόφ-Μπλίνκεν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του απόψε στην Ισλανδία

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν, η Ρωσική κάτω βουλή, η Δούμα, ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το σχέδιο νόμου για τη ρωσική αποχώρηση από τη συνθήκη στρατιωτικής επιτήρησης «Ανοικτοί ουρανοί», συνθήκη που δίνει το δικαίωμα να πραγματοποιούνται πτήσεις επιτήρησης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των μελών της συνθήκης. 

Τον περασμένο Νοέμβριο, στην τελευταία του ενέργεια ως προέδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη συνθήκη. Η Μόσχα κατήγγειλε επίσης τους «Ανοιχτούς Ουρανούς» και απάντησε ότι θα αποχωρήσει και αυτή. 

Το ζήτημα αυτό είναι μία από τις πολλές ρωσοαμερικανικές διαφορές που δηλητηριάζουν τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Προσπαθούν ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία, για μια σύνοδο κορυφής Πούτιν-Μπάιντεν, ίσως τον Ιούνιο. 

Λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Δούμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ υπογράμμισε πως «η Μόσχα δήλωσε ξεκάθαρα στους Αμερικανούς πως σε περίπτωση εποικοδομητικής λύσης (…), η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει τη πιθανότητα να παραμείνει στη συνθήκη».

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του απόψε στην Ισλανδία.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ξεκίνησε την επανεξέταση της αποχώρησής της από τους «Ανοικτούς ουρανούς». Το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως δεν θα περιμένει επ΄αόριστον την αμερικανική απόφαση και ως εκ τούτου ξεκίνησε τη δική του διαδικασία εξόδου.

Την ψηφοφορία στην κάτω βουλή αναμένεται να ακολουθήσει εκείνη στην άνω βουλή προτού η αποχώρηση από τη συνθήκη τεθεί σε ισχύ από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή