ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Πίεση Μπάιντεν προς Νετανιάχου για άμεση ανακωχή

Γάζα: Πίεση Μπάιντεν προς Νετανιάχου για άμεση ανακωχή

Η έντονη διπλωματική κινητοποίηση ισχυρών κρατών και περιφερειακών δυνάμεων ενίσχυσε τις ελπίδες για σύντομη ανακωχή στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, που έκλεισε χθες δέκα ημέρες, έχοντας κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 223 Παλαιστινίων (μεταξύ των οποίων και 63 παιδιών) και 12 Ισραηλινών. Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι τα εμπόλεμα μέρη είχαν ήδη συμφωνήσει, χθες το απόγευμα, στα βασικά της ανακωχής, η οποία αναμενόταν να αρχίσει να εφαρμόζεται σήμερα το πρωί, αν και υπήρχαν ακόμη διαφωνίες σε επιμέρους σημεία.

Χθες το απόγευμα το ισραηλινό πυροβολικό κατέστρεψε στόχους και στον Λίβανο, απαντώντας στην εκτόξευση ρουκετών εναντίον του. 
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είχε αποκαλύψει ότι ο Τζο Μπάιντεν πίεσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το βράδυ της Τρίτης, για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. Οπως σημείωναν οι New York Times, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε δημοσίως στο πλευρό του Ισραήλ, τονίζοντας «το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του» απέναντι στις ρουκέτες της Χαμάς, στην κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό χρησιμοποίησε αυστηρότερους τόνους. «Ο πρόεδρος μετέφερε στον πρωθυπουργό την προσδοκία του για σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, στον δρόμο για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η πίεση προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλάβει περισσότερο ενεργητική στάση στη σοβούσα κρίση αυξήθηκε όταν η Γαλλία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης για ανακωχή, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, τις δύο αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ και συνορεύουν με τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ωστόσο, χθες μετά την επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε να εξακολουθήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, σηματοδοτώντας, έτσι την πρώτη σαφή ρήξη με τις ΗΠΑ. Οπως τόνισε, κατά την επίσκεψή του στο αρχηγείο του στρατού, «εκτιμά την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ», αλλά το Ισραήλ θα εξακολουθήσει «μέχρι να επιστρέψει η γαλήνη αλλά και η ασφάλεια σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ» και κατέληξε «είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω μέχρι την επίτευξη του στόχου». 

Περίπου 450 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πυκνά κατοικημένη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν, ενώ έξι νοσοκομεία και εννέα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπέστησαν καταστροφές.