Πλοίο ΜΚΟ με 415 μετανάστες ανοικτά του Παλέρμο για 5η μέρα – Αθώα η πλοίαρχος του Sea-Watch 3

Πλοίο ΜΚΟ με 415 μετανάστες ανοικτά του Παλέρμο για 5η μέρα – Αθώα η πλοίαρχος του Sea-Watch 3

Το Sea-Eye μεταφέρει 415 μετανάστες τους οποίους διέσωσε τις προηγούμενες ημέρες από τα νερά της Μεσογείου, σε τουλάχιστον 6 επιχειρήσεις

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye με 415 διασωθένετες μετανάστες από τη Μεσόγειο πλέει για 5η μέρα ανοιχτά του Παλέρμο, στη Σικελία, περιμένοντας άδεια από τις ιταλικές αρχές για να αποβιβάσει τους ανθρώπους. 

Το Sea-Eye 4 μεταφέρει 415 μετανάστες τους οποίους διέσωσε τις προηγούμενες ημέρες από τα νερά της Μεσογείου, σε τουλάχιστον 6 επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και 150 ανήλικοι. 

Αρχικά το πλοίο προσέγγισε για αποβίβαση τη Μάλτα αλλά το αίτημά τους απορρίθφηκε. 

«Η αποβίβαση δεν έχει εγκριθεί ακόμη (από τις ιταλικές αρχές). Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας αποκλεισμός! Πάνω από 400 άνθρωποι που διασώθηκαν χρειάζονται ασφαλές λιμάνι!», τόνισε η γερμανική ΜΚΟ μέσω Twitter.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο, Leoluca Orlando, απάντησε με ένα tweet ότι «Το Παλέρμο είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί» και προειδοποίησε ότι «οι καθυστερήσεις μπορούν να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο». 

Ο ηγέτη της Λέγκας Μάτεο Σαλβίνι πέρασε στην αντεπίθεση με το επιχείρημα ότι «η αριστερή ισπανική κυβέρνηση, απέλασε πέντε χιλιάδες παράνομους μετανάστες Μαρόκο που είχαν εισέλθει παράνομα στο ισπανικό έδαφος από το Μαρόκο. Ζητώ από την ιταλική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο».

Τον Ιούνιο του 2019, το πλοίο διάσωσης της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Watch 3 και η νεαρή καπετάνισσά του, Κάρολα Ρακέτε, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας καθώς αψήφησαν την απαγόρευση του πρωθυπουργού τότε Σαλβίνι να αποβιβάσουν τους δεκάδες μετανάστες που ειχε διασώσει, μετά από σχεδόν 3 εβδομάδες στη θάλασσα και έδεσαν στην Λαμπεντούζα χωρίς άδεια. Τότε, οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τη Ρακέτε.

Χθες, ιταλικό δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες περί απείθειας και αντίστασης κατά της αρχής τη γερμανίδα πρώην πλοίαρχο καθώς ο εισαγγελέας ζήτησε να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η Ιταλία συγκαταλέγεται στις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη βόρεια Αφρική, κυρίως από την Τυνησία και τη Λιβύη, από όπου οι αναχωρήσεις έχουν αυξηθεί θεαματικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στις ιταλικές αρχές από τον Ιανουάριο ενώ τουλάχιστον 685 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου 2021 στη Μεσόγειο, στη μεγάλη πλειονότητά τους στην κεντρική θαλάσσια οδό της, που θεωρείται η φονικότερη στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Repubblica

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή