«Ασπίδα» έναντι των μεταλλάξεων τα εμβόλια

«Ασπίδα» έναντι των μεταλλάξεων τα εμβόλια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού είναι τα εμβόλια που εγκρίθηκαν και διατίθενται, ανακοίνωσε χθες ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός επικεφαλής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθησυχάζοντας τον μεγαλύτερο φόβο ειδικών και μη. Υπογράμμισε, όμως, ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αφορμή για αδιαφορία και εφησυχασμό.

Οπως εξήγησε, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τα διεθνή ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται αφού διαρκώς είμαστε μπροστά σε νέες απειλές και αβεβαιότητες. «Δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος», σημείωσε. «Τα εμβόλια ίσως είναι ένα φως στην άκρη του τούνελ, αλλά δεν μπορούμε να το αφήσουμε να μας τυφλώσει», κατέληξε. Λίγο αργότερα η Κάθριν Σμόλγουντ, αρμόδια για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, υπενθύμισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».

Αισιόδοξα είναι και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου. Οπως εξήγησε από τα μέσα Απριλίου τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 39%, ενώ μέχρι στιγμής το 40% των ενηλίκων στην Ε.Ε. έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 17% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Τους εμβολιαστικούς ρυθμούς έχει επιταχύνει η Βρετανία, καθώς παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές όπου έχει επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη. Ετσι, την Τρίτη έδωσε το καλό παράδειγμα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, που εμβολιάστηκε στο κέντρο του Μουσείου Eπιστημών στο Λονδίνο. Ο 38χρονος γαλαζοαίματος ανάρτησε στο Twitter την «κλασική» πια φωτογραφία του εμβολιασμού και ευχαρίστησε τους υγειονομικούς, χωρίς να δημοσιοποιήσει ποιο εμβόλιο έκανε. 

Με προβληματισμό παρακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση την εξέλιξη της πανδημίας στην Αγγλία, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αύξησης (28%) των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης εντός μιας εβδομάδας. Ο Αντριου Χέιγουορντ, καθηγητής Λοιμωξιολογίας του University College London και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών (SΑGE), παραδέχθηκε χθες ότι ανησυχεί πολύ για την ινδική μετάλλαξη εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βρετανία να βρίσκεται στην αρχή του τρίτου πανδημικού κύματος, τονίζοντας ότι οι φορείς «προφανώς κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ελέγξουν και να περιορίσουν τη διασπορά, αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί η λήψη ευρύτερων μέτρων. 
Είναι πολύ θετικό ότι οι περισσότεροι Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί», συνέχισε. «Δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι ανεμβολίαστοι και ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν είναι ολοκληρωτική».

Τέλος, από το επιστημονικό πεδίο μία ακόμα απόδειξη ότι ο σκύλος είναι όχι μόνο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά και ένας πολύτιμος βοηθός του. Γαλλική μελέτη που εκπονήθηκε από τη Εθνική Κτηνιατρική Σχολή της Γαλλίας σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του νοσοκομείου Νεκέρ, έδειξε ότι τα εκπαιδευμένα σκυλιά ανίχνευσαν με ακρίβεια το 97% των κρουσμάτων κορωνοϊού που έλεγξαν και αναγνώρισαν κατά 91% τα αρνητικά δείγματα. Οπως τονίζουν οι Γάλλοι επιστήμονες, τα ζώα έχουν μεγαλύτερη διαγνωστική αξιοπιστία από τα rapid tests.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή