Ο νόμος για την ομοφοβία διχάζει την Ιταλία

Ο νόμος για την ομοφοβία διχάζει την Ιταλία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η πρόταση νόμου που ποινικοποιεί τις εκφράσεις μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ διχάζει την Ιταλία, με τους υπέρμαχους να διαδηλώνουν σε 54 πόλεις, την ώρα που οι πολέμιοι συσπειρώνουν όχι μόνο την Εκκλησία και την Ακροδεξιά, αλλά και κάποιες παραδοσιακές φεμινιστικές οργανώσεις. 

Ο νόμος, που φέρει το όνομα του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Αλεσάντρο Ζαν, εισάγει την έννοια της ταυτότητας φύλου, με βάση την οποία ο προσδιορισμός του φύλου είναι υπόθεση του κάθε ατόμου και μπορεί να διαφέρει από το βιολογικό φύλο. Η ταυτότητα φύλου καθιστά ορατές τις αφανείς έως τώρα κατηγορίες των μη δυαδικών (non-binary) και διεμφυλικών (τρανς).  Ο νόμος αναγνωρίζει ότι τα άτομα αυτά γίνονται συχνότερα στόχοι εκφράσεων μίσους και βίαιων επιθέσεων και επιδιώκει να καταστήσει τα εγκλήματα εις βάρος τους, καθώς και εις βάρος των αναπήρων, ισότιμα των εγκλημάτων που υποκινούνται από φυλετικό ή θρησκευτικό ρατσισμό. 

Κάποιες φεμινιστικές και λεσβιακές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι, δίνοντας τη δυνατότητα σε άνδρες να αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, υποσκάπτονται οι κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. Ο πλέον λάβρος εναντίον του νόμου είναι ο τέως υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι και αναζητεί τρόπους να σκιαγραφήσει διακριτό πολιτικό προφίλ σε θέματα που δεν αφορούν κεντρικές πολιτικές επιλογές του Ντράγκι.

Ο Αλεσάντρο Ζαν υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο δεν πλήττει την ελευθερία της έκφρασης, αλλά ποινικοποιεί την υποκίνηση μίσους. «Αν πω ότι ο γιος μου είναι ομοφυλόφιλος και πρέπει να τον κάψουμε ζωντανό, δεν εκφράζω γνώμη αλλά υποκινώ σε βίαιες πράξεις». είπε. «Δυστυχώς, κάποιες δηλώσεις ιστορικών και ριζοσπαστικών φεμινιστικών οργανώσεων έχουν το ίδιο περιεχόμενο με αυτές των θρησκόληπτων και των ακροδεξιών», προσέθεσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή