Βρετανία: Σε κρίσιμη κατάσταση ακτιβίστρια του Black Lives Matter μετά από δολοφονική επίθεση

Βρετανία: Σε κρίσιμη κατάσταση ακτιβίστρια του Black Lives Matter μετά από δολοφονική επίθεση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται μία προεξέχουσα ακτιβίστρια του κινήματος Black Lives Matter στη Βρετανία, μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι. Όπως ανακοίνωσε το κόμμα «Taking the Initiative», του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, η 27χρονη Σάσα Τζόνσον νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, μετά την «άγρια επίθεση» που δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. 

Παρότι οι αστυνομικές αρχές δεν το επιβεβαιώνουν, η δολοφονική επίθεση εναντίον της Τζόνσον ακολούθησε «αρκετές απειλές εναντίον της ζωής της», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κόμματος. Ωστόσο, όπως αναφέρει μία φίλη του θύματος, η επίθεση δεν πρέπει να είχε ως στόχο συγκεκριμένα τη Τζόνσον, ενώ τα κίνητρα της ενδέχεται να μην ήταν πολιτικά. «Απ’ όσο γνωρίζω, το περιστατικό αυτό σχετίζεται περισσότερο με αντίπαλες συμμορίες παρά με τον ακτιβισμό της», δήλωσε χαρακτηριστικά η φίλη της Τζόνσον, Ίμαρν Άιτον.

Όπως αναφέρουν οι αστυνομικές αρχές, η επίθεση εναντίον της 27χρονης ακτιβίστριας έλαβε χώρα κoντά σε ένα σπίτι που βρισκόταν σε εξέλιξη κάποιο πάρτι ή κάποια συγκέντρωση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στο περιστατικό ενδέχεται να ήταν παρόντες και αρκετοί άλλοι άνθρωποι.

Ηγετική μορφή του BLM στη Βρετανία

Απόφοιτη του πανεπιστήμιου Oxford Brookes, η Σάσα Τζόνσον είναι μία από τις ηγετικές φιγούρες του κινήματος Black Lives Matter στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρότι δραστηριοποιείται από το 2013, το διεθνές αντιρατσιστικό κίνημα με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες διεύρυνε εξαιρετικά τη δράση του και έκανε έντονα αισθητή την παρουσία του κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, λόγω της βίαιης δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.  

Στην ανακοίνωση του κόμματος «Taking the Initiative» για το περιστατικό στο Instagram, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Σάσα πάντα πάλευε ενεργά για τους μαύρους ανθρώπους και τις αδικίες που αφορούν τη μαύρη κοινότητα, όντας μέλος τόσο του BLM (Black Lives Matter) όσο και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος. Η Σάσα είναι επίσης μητέρα τριών παιδιών και μία δυνατή και ισχυρή φωνή για τους ανθρώπους και την κοινότητα μας».

Ομοίως, με ανακοίνωση του στο Twitter, το βρετανικό τμήμα του BLM έκανε λόγο για μία «ατρόμητη πολιτική ακτιβίστρια, η οποία ήταν στην πρώτη γραμμή πολλών κινητοποιήσεων του κινήματος Black Lives Matter το προηγούμενο καλοκαίρι».

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή