Μόσχα: Μην ανάβετε φωτιές στην Ουκρανία

Μόσχα: Μην ανάβετε φωτιές στην Ουκρανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία προειδοποίησε χθες την Τουρκία να μην τροφοδοτεί τις «μιλιταριστικές διαθέσεις» της Ουκρανίας, στηλιτεύοντας τη στρατιωτική συνεργασία Αγκυρας-Κιέβου. Τον Απρίλιο, η Μόσχα είχε απαντήσει στα ανοίγματα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κλείνοντας τη ρωσική τουριστική αγορά για τους τουρκικούς προορισμούς, μέτρο που είχε προγραμματιστεί να ισχύσει έως την 1η Ιουνίου. Οι στρατιωτικές εντάσεις στην Ανατολική Ουκρανία εκτονώθηκαν, αλλά η Μόσχα εξακολουθεί να ζητεί αλλαγή πολιτικής από την Αγκυρα. «Συνιστούμε μετ’ επιτάσεως στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύσουν προσεκτικά την κατάσταση και να σταματήσουν να τροφοδοτούν τις μιλιταριστικές διαθέσεις του Κιέβου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην εφημερίδα «Αρκγουμέντι ι Φάκτι». «Ελπίζουμε ότι η Αγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της βασιζόμενη στις εύλογες ανησυχίες μας». 

Το 2019, η Τουρκία προμήθευσε στην Ουκρανία 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB2 Bayraktar, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και για την προμήθεια πέντε ακόμα. Το Κίεβο ευελπιστεί ότι έτσι θα αλλάξει την ισορροπία ισχύος με τους αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία, όπως συνέβη στις μάχες όπου χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα αυτά, στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η ενδεδειγμένη λύση στο ζήτημα της Ουκρανίας δεν είναι στρατιωτική και ότι όποιος δημιουργεί τέτοιες ψευδαισθήσεις στο Κίεβο παίζει με τη φωτιά. Η Τουρκία, πάντως, εξακολουθεί να συζητεί τη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία μέσω της αξιοποίησης παλαιών πολεμικών βιομηχανιών οι οποίες αποκόπηκαν από τη ρωσική αγορά λόγω της ρήξης Κιέβου-Μόσχας. Επίσης, η Αγκυρα μετέχει στη λεγόμενη «πλατφόρμα της Κριμαίας», που ιδρύθηκε από το Κίεβο και έχει τη στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, με στόχο την άσκηση πίεσης στη Ρωσία.

Η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πρωτοβουλία αυτή για να στείλει οικονομική βοήθεια σε πληθυσμούς Τατάρων της Κριμαίας που κατοικούν σε περιοχές που συνορεύουν προς τη χερσόνησο.  Το ζήτημα της Ουκρανίας είναι μόνο ένα από αυτά που θα απασχολήσουν την ατζέντα των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την πιθανή συνάντησή τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στην Ευρώπη στα μέσα Ιουνίου για να λάβει μέρος στη διάσκεψη του G7 στην Αγγλία και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Χθες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ήδη ετοιμάζει την ατζέντα της συνόδου, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί το πότε και πού θα διεξαχθεί αυτή. Πάντως, η συνάντηση προετοιμασίας ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Μπλίνκεν και Λαβρόφ, στο Ρέικιαβικ, απέδωσε καρπούς. «Επιζητούμε μια προβλέψιμη και σταθερή σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης αυτής ο Αντονι Μπλίνκεν, αναφέροντας ως τομείς στους οποίους τα ρωσοαμερικανικά συμφέροντα επικαλύπτονται «τη διαχείριση της πανδημίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας» και τέλος, «το Αφγανιστάν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή