ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Δεκάδες Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι μιλούν για αποκλεισμό από το WhatsApp

gaza-dekades-palaistinioi-dimosiografoi-miloyn-gia-apokleismo-apo-to-whatsapp-561365632

Για αποκλεισμό από την πρόσβαση στην εφαρμογή του WhatsApp, κάνουν λόγο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Λωρίδα της Γάζας, λίγα 24ωρα μετά την κατάπαυση του πυρός, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής ανταποκριτή του Al Jazeera Γουαέλ αλ-Νταχντού, διαπίστωσαν ότι είχαν αποκλειστεί από το messenger του WhatsApp – ένα κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία με πηγές, συντάκτες και τον υπόλοιπο κόσμο πέραν του αποκλεισμένου θύλακα.

Σύμφωνα με το Associated Press, 17 δημοσιογράφοι στη Γάζα επιβεβαίωσαν ότι οι λογαριασμοί τους στο WhatsApp είχαν αποκλειστεί από την περασμένη Παρασκευή, ενώ μέχρι χθες, μόνο τέσσερις εργαζόμενοι στο Al Jazeera επιβεβαίωσαν αποκατάσταση της πρόσβασης.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, το περιστατικό αφήνει υπόνοιες πως υπάρχει στοχοποίηση ή ακόμη και επιχείρηση λογοκρισίας από την Facebook Inc.

«Σοκαριστικό και αδικαιολόγητο»

Ο αλ-Νταχντού δήλωσε ότι η πρόσβασή του στο WhatsApp αποκαταστάθηκε τη Δευτέρα, ωστόσο -όπως είπε- χάθηκε όλο το ιστορικό των συνομιλιών που είχε, ενώ ένας συνάδελφος του χαρακτήρισε την απαγόρευση ως «σοκαριστική και αδικαιολόγητη», καθώς δεν έγινε παραβίαση των πολιτικών περιεχομένου και των όρων χρήσης.

Από την πελυρά του ένα μέλος του Al Jazeera ανέφερε ότι οι λογαριασμοί τους αποκαταστάθηκαν αργότερα, αφού υπέβαλαν καταγγελίες στο Facebook, ιδιοκτήτη του WhatsApp.

Ο αντιπρόεδρος του Παλαιστινιακού Συνδικάτου Δημοσιογράφων δήλωσε ότι «περίπου 100 δημοσιογράφοι» στη Γάζα είδαν τους λογαριασμούς τους να αποκλείονται.

Οι εταιρείες δεν παρείχαν εξήγηση για τη διαγραφή ή την αναστολή στην πλειονότητα των απαντήσεών τους στους χρήστες, ωστόσο, οι λόγοι που παρουσιάστηκαν στους χρήστες περιελάμβαναν ρητορική μίσους, παραβίαση των κοινοτικών προτύπων, καθώς και αιτήματα απόδειξης ταυτότητας μεταξύ άλλων.