«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Σε διεθνή απομόνωση ο Λουκασένκο

«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Σε διεθνή απομόνωση ο Λουκασένκο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφυκτικός γίνεται για τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ο κλοιός της διεθνούς απομόνωσης, καθώς εισπράττει την κατακραυγή διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων για την αναγκαστική εκτροπή αεροπορικής πτήσης και τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφίας Σαπέγκα (της συντρόφου του)… Φοβόμαστε για την ασφάλειά του και θέλουμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι τυγχάνει ανθρώπινης μεταχείρισης και δεν έχει υποστεί κακομεταχείριση ούτε βασανιστήρια», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Το βράδυ της Δευτέρας, οι Αρχές της Λευκορωσίας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο Προτάσεβιτς εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ότι τυγχάνει της πρέπουσας μεταχείρισης και ότι συνεργάζεται με τους ανακριτές, αναγνωρίζοντας ότι έπαιξε ρόλο στην οργάνωση κινητοποιήσεων κατά του Λουκασένκο μετά τις περυσινές, αμφισβητούμενες εκλογές. Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε ότι «είναι φανερό πως υπέστη ξυλοδαρμό και ότι βρισκόταν υπό πίεση». Για «βίντεο που προκαλεί δυσφορία» μίλησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς και της Σαπέγκα ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι πρέπει να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για την «κρατική αεροπειρατεία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε να προσκληθεί η Τιχανόφσκαγια στη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7 που θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα στην Κορνουάλη. Στο μεταξύ, σειρά αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa, KLM, SAS, Air France, LOT και Singapore Airlines, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. 

Στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, οι ηγέτες της Ε.Ε. κάλεσαν τις αεροπορικές εταιρείες τους να προχωρήσουν σε αυτό το μέτρο, ενώ σχεδιάζουν επίσης να απαγορεύσουν σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της Ενωσης. Σε συνδυασμό με ανάλογη απόφαση της Ουκρανίας, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της Λευκορωσίας δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν αεροπορικώς παρά μέσω Ρωσίας.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι είναι δύσκολο κανείς να μη σκεφτεί ότι υπήρξε ανάμειξη της Ρωσίας στην εκτροπή της πτήσης, τουλάχιστον μέσω της ανοχής στην ειλημμένη απόφαση του Λουκασένκο. Κύκλοι της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία είχαν διατυπώσει την εικασία περί ανάμειξης πρακτόρων της Ρωσίας στην αεροπειρατεία, αλλά αυτή η εκδοχή διαψεύστηκε όταν έγινε γνωστό ότι το μόνο άτομο ρωσικής καταγωγής εν πτήσει ήταν η Σαπέγκα. 

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η οδύσσεια του Αλεξέι Ναβάλνι, πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει φυλακιστεί από τις ρωσικές Αρχές. Με ανάρτησή του στο Instagram, ο Ναβάλνι ανέφερε ότι προστέθηκαν άλλες τρεις κατηγορίες σε αυτές που τον βαρύνουν και σχολίασε καυστικά: «Κάθε μέρα που περνάει γίνομαι πιο σκληρός κακοποιός. Οχι, για να μη νομίζετε ότι απλώς τεμπελιάζω στο κελί πίνοντας τσάι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή