Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό 100% στις ηλικίες 12-18 ετών

Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό 100% στις ηλικίες 12-18 ετών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη ένα εμβόλιο, αυτό της Moderna, αποδείχθηκε ότι μπορεί να αποτρέψει ολοκληρωτικά τη μετάδοση του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών. Αυτό ανακοίνωσε χθες η εταιρεία βιοτεχνολογίας, τονίζοντας ότι όλα τα στοιχεία θα κατατεθούν στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μέσα στον ερχόμενο μήνα. Το εμβόλιο της Μοderna είναι το δεύτερο που θα εγκριθεί για χορήγηση σε παιδιά στις ΗΠΑ. 

Το επίσης mRNA εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει ήδη λάβει επείγουσα έγκριση από τον FDA για άτομα ηλικίας 12 έως 15 ετών, ενώ τον περασμένο μήνα κατατέθηκε σχετικό αίτημα και στους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς φορείς. Μάλιστα, η κλινική μελέτη του κατέδειξε ότι η αποτελεσματικότητά του σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι καλύτερη από ό,τι σε άτομα 16 έως 25 ετών. Η Pfizer/BioNTech, επίσης, ήδη πραγματοποιεί κλινική μελέτη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σε βρέφη και παιδιά από έξι μηνών έως 11 ετών. 

Η Μοderna, όπως και η Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της (mRNA-1273) φθάνει έως το 100% στους ανηλίκους. Σε 3.700 παιδιά ηλικίας 12 ώς 18 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη δεν κατεγράφη κανένα κρούσμα COVID-19 με συμπτώματα, μετά τη χορήγηση των δύο εμβολιαστικών δόσεων. Μετά την πρώτη δόση σημειώθηκε μόνο ένα κρούσμα, που σημαίνει αποτελεσματικότητα κατά 93%.  

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για μαζικό εμβολιασμό των παιδιών πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αρχίζοντας από τις ΗΠΑ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό θα καθησυχάσει γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, επιτρέποντας την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

H Moderna ανέφερε, επίσης, ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε στους ανήλικους ορισμένες συνηθισμένες και όχι σοβαρές παρενέργειες, όπως πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, μυαλγία, κόπωση και ρίγος μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Οσοι ανήλικοι έλαβαν μέρος στην κλινική δοκιμή θα παρακολουθούνται συστηματικά από ειδικούς για τους επόμενους 12 μήνες, προκειμένου να αποκαλυφθούν τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολιασμού. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΑstraZeneca, η οποία ξεκίνησε την κλινική δοκιμή του εμβολίου σε παιδιά 6 έως 18 ετών.

Ανησυχία για Βρετανία

Με επιτυχία εξακολουθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ευρώπη, ενώ οι Βρυξέλλες αναμένουν να παραλάβουν μέχρι τον Σεπτέμβριο περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο εμβολιαστικές δόσεις, από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες. Πρόκειται για μια ποσότητα που θα επιτρέψει τον εμβολισμό ολόκληρου του πληθυσμού της Ε.Ε.

Παρά την ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα της Γηραιάς Ηπείρου, ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση των βρετανικών πτήσεων από την Αυστρία. Ενδεικτική της νέας έξαρσης της πανδημίας στη Βρετανία είναι ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των μαθητών που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 33%. Η κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους των οκτώ βρετανικών επιδημικών εστιών να αποφεύγουν κάθε μη αναγκαία μετακίνηση, ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή