Ντόμινικ Κάμινγκς: Η κυβέρνηση Τζόνσον απέτυχε στο θέμα του κορωνοϊού

Ντόμινικ Κάμινγκς: Η κυβέρνηση Τζόνσον απέτυχε στο θέμα του κορωνοϊού

Ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού ζήτησε συγγνώμη από όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας της πανδημίας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις για την πανδημία και εάν αυτές οδήγησαν σε περισσότερους θανάτους. 

Με περίπου 128.000 θανάτους από την Covid-19, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον πέμπτο υψηλότερο απολογισμό νεκρών παγκοσμίως, ενώ καθυστέρησε να υπολογίσει την ακριβή βαρύτητα της απειλής του ιού στις αρχές του 2020, καθώς εξαπλωνόταν σταδιακά από την Κίνα προς τη Βρετανία. 

Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπουργοί απέτυχαν καταστροφικά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε ό,τι αφορά την κρίση της Covid.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλες οι δυτικές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας – απέτυχαν να δουν πως η υγειονομική αυτή κρίση σιγόβραζε.

Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη από όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους εξαιτίας της πανδημίας. 

Ο Κάμινγκς πρόσθεσε ότι έχει sms και μηνύματα μέσω Whatsapp προς τον πρωθυπουργό στις αρχές του 2020 τα οποία μπορεί, όπως είπε, να μοιραστεί με την επιτροπή.

Είπε ακόμη ότι επέλεξε να μην μιλήσει στην επιτροπή διαχείρισης κρίσεων -Cobr- καθώς υπήρχαν πολλές διαρροές. 

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 θεωρούσε τον κορωνοϊό απλά «μια τρομακτική ιστορία» παρομοιάζοντάς τον με τη γρίπη των πτηνών. 

«Δεν συμβούλεψα τον πρωθυπουργό να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της COBRA»

Επιπλέον, ο πολιτικός και μέλος της επιτροπής, Γκρεγκ Κλαρκ, ρώτησε τον Κάμινγκς εάν συμμετείχε στις συναντήσεις της επιτροπής COBRA για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ο Κάμινγκς απάντησε στην επιτροπή ότι «δεν ήταν σίγουρος εκείνη τη στιγμή» αλλά δεν νομίζει ότι συμμετείχε και αντ’ αυτού έστειλε έναν ειδικό που διέθετε κυβερνητικά στοιχεία για να τον αντικαταστήσει στις εν λόγω συνεδριάσεις ή προγραμμάτισε μικρότερες συναντήσεις με αξιωματούχους.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι διόρισε στη Ντάουνινγκ Στριτ, έναν επιστήμονα ειδικό στην ανάλυση δεδομένων, ο οποίος θα έδινε το παρών στις συνεδριάσεις μαζί με τον προσωπικό γραμματέα του Τζόνσον.

Επιπλέον, σημείωσε ότι πολλές συναντήσεις της επιτροπής COBRA περιλαμβάνουν μόνο παρουσιάσεις στο PowerPoint και «δεν είναι πολύ χρήσιμες», ενώ πρόσθεσε ότι δεν συμβούλεψε ούτε τον Βρετανό πρωθυπουργό να συμμετέχει.

Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν έδωσε το παρών στις συναντήσεις επειδή φοβόταν ότι θα διέρρεαν πληροφορίες στα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση «δεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» πριν τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020

Συνεχίζοντας, ο Κάμινγκς ανέφερε ότι « η ίδια η κυβέρνηση, και η Ντάουνινγκ Στριτ, δεν είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας για την πανδημία» μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2020.

Σημειώνει επίσης ότι «αφιέρωνε όλο και περισσότερο χρόνο» στην αντιμετώπιση της πανδημίας τον Φεβρουάριο, ενώ ο πρωθυπουργός ήταν σε διακοπές.

«Μετά τις 30 Ιανουαρίου, δεν φαινόταν καθόλου ότι επρόκειτο να ξεσπάσει μια πανδημία», δήλωσε.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τόνισε ότι «δούλευε σε μεγάλο βαθμό πάνω στην επιστημονική και τεχνολογική ατζέντα [της κυβέρνησης]» και αφιέρωσε αρκετό χρόνο «προσπαθώντας να διαχειριστεί το σύστημα προμηθειών» το οποίο και περιέγραψε ως «εφιάλτη».

Ο Κάμινγκς ανέφερε στην επιτροπή ότι η πρώτη φορά που μίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό για το πρόβλημα του κορωνοϊού ήταν κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου 2020, αλλά προσθέτει ότι δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί η αίσθηση «ότι επρόκειτο για έκτακτη ανάγκη» πριν από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Προσθέτει ότι «πολλοί άνθρωποι που είχαν ρόλο – κλειδί είχαν πάει τότε για σκι» στα μέσα Φεβρουαρίου και αναφέρει ότι, κοιτάζοντας πίσω, θα «έπρεπε να είχε πιέσει πιο επίμονα το κουμπί κινδύνου τον Φεβρουάριο του 2020», ενώ επισήμανε ότι αυτό είναι κάτι που θεωρεί μια «τεράστια προσωπική του αποτυχία».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή