Γάζα: Συντονισμός ΗΠΑ – Αιγύπτου

Γάζα: Συντονισμός ΗΠΑ – Αιγύπτου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τις συναντήσεις που είχε την Τρίτη στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή Δυτική Οχθη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε χθες την Αίγυπτο, χώρα που έπαιξε, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της ισλαμικής Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Στόχος της πρώτης περιοδείας Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, που ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ιορδανία, ήταν η θωράκιση της ανακωχής αλλά και η δημιουργία καλύτερης ατμόσφαιρας, η οποία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της διπλωματικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό.

Στο Κάιρο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Κάμελ. Λίγο αργότερα, μιλώντας στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας, δήλωσε ότι ΗΠΑ και Αίγυπτος εργάζονται από κοινού «ώστε να εξασφαλιστεί ένα μέλλον ασφάλειας για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους» και εξήρε τον ρόλο του Καΐρου στην επίτευξη ανακωχής σε σχετικά σύντομο διάστημα, έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών. Η προηγούμενη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, του 2014, είχε διαρκέσει 50 ημέρες.

Την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε προαναγγείλει ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία υπέστη τεράστιες καταστροφές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στην αμερικανική βοήθεια περιλαμβάνονται 5,5 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση των πλέον επειγόντων προβλημάτων και 33 εκατ. για ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία θα διανεμηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι κανένα μέρος της βοήθειας δεν θα διαχειρισθεί η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, και ότι πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι να ενισχύσει την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Απαντώντας, ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γέιχα αλ Σινουάρ, δήλωσε ότι η οργάνωσή του θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας από οποιαδήποτε πλευρά και διαβεβαίωσε ότι η Χαμάς «δεν θα λάβει ούτε ένα σεντ», για να προσθέσει: «Εχουμε αρκετές χρηματικές πηγές για τη Χαμάς και τη (στρατιωτική της πτέρυγα) Κασάμ. Μεγάλο μέρος προέρχεται από το Ιράν και άλλα μέρη έρχονται από Αραβες, μουσουλμάνους και φιλελεύθερους από όλον τον κόσμο που συγκινούνται από τον λαό μας και τα προβλήματά του». Ασκησε, ωστόσο, κριτική στον Μπλίνκεν, υποστηρίζοντας ότι «επιδιώκει να συνδαυλίσει τη διαίρεση των Παλαιστινίων».

Στο Ισραήλ βρέθηκε χθες και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, σε μια παράλληλη προσπάθεια με τον Αντονι Μπλίνκεν. Σε δηλώσεις του, ο Ράαμπ τόνισε την «επείγουσα ανάγκη για πραγματική πρόοδο προς ένα πιο θετικό μέλλον για τους Ισραηλινούς και τους Παλαστινίους», επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Βρετανίας στη λύση των δύο κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή