Πύρινο «κατηγορώ» Κάμινγκς εναντίον Μπόρις Τζόνσον

Πύρινο «κατηγορώ» Κάμινγκς εναντίον Μπόρις Τζόνσον

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα απόλυτου χάους και ανικανότητας έδινε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον όταν η πανδημία της COVID-19 έπληξε για τα καλά το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό υποστήριξε ο μέχρι πρότινος υπ’ αριθμόν ένα πολιτικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινκγς, ενώπιον των επιτροπών Υγείας και Επιστημών της Βουλής των Κοινοτήτων, εκτοξεύοντας πύρινα βέλη εναντίον του πολιτικού του προϊσταμένου, ο οποίος τον απέλυσε από το αξίωμά του.

«Την ώρα που οι άνθρωποί μας χρειάζονταν περισσότερο τη βοήθειά της, η κυβέρνηση απέτυχε», δήλωσε ο Κάμινγκς, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί δεν έτυχαν της θεραπείας που δικαιούνταν και αφέθηκαν να πεθάνουν σε φριχτές συνθήκες», ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Στο αποκορύφωμα των επιθέσεών του, ο Ντόμινκ Κάμινκγς, κεντρικό πρόσωπο στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, αποφάνθηκε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι «ακατάλληλος για το αξίωμά του» και ότι «το να μένει στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός είναι τελείως παλαβό».

Στην πολύωρη κατάθεσή του ανέφερε ότι με τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού ο Τζόνσον υποτίμησε την ασθένεια, κάνοντας λόγο για «kung flu» (δηλαδή, κινεζική γρίπη) και παραλληλίζοντας την ασθένεια με τη γρίπη των χοίρων. Μάλιστα, ο Κάμινγκς εμφανίζει τον πρωθυπουργό των Τόρις να εξετάζει την πιθανότητα να εμβολιαστεί με κορωνοϊό μπροστά στις κάμερες από τον επικεφαλής του ιατρικού, κυβερνητικού επιτελείου για να καθησυχάσει το κοινό. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2020, υιοθετούσε, πάντα σύμφωνα με τον Κάμινγκς, τη στρατηγική της ανοσίας αγέλης, προτού αρχίσει να αλλάζει γνώμη «δέκα φορές τη μέρα», με την κυβέρνησή του απολύτως πελαγωμένη. 

Η Βρετανία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση από πλευράς εμβολιασμού και τα περιοριστικά μέτρα έχουν χαλαρώσει. Ωστόσο, η Βουλή των Κοινοτήτων έχει ανοίξει έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή περίπου 128.000 ανθρώπων, περισσότερων από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η κατάθεση-φωτιά του Κάμινγκς, ανεξάρτητα εάν αντανακλά προσωπικές πικρίες για την απόλυσή του, θέτει επώδυνα ερωτήματα για τον Βρετανό πρωθυπουργό και δίνει μια πρόγευση για τις δύσκολες μέρες που τον περιμένουν.

Κληθείς να απαντήσει στις αιτιάσεις του Κάμινγκς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη» για τη διαχείριση της πανδημίας και εξέφρασε τη λύπη του για τα δεινά που αυτή συσσώρευσε στον βρετανικό λαό. «Αλλά επιμένω στη θέση μου ότι η κυβέρνηση ενήργησε με πρόθεση να σώσει ζωές και να προστατεύσει το εθνικό σύστημα υγείας, ακολουθώντας τις καλύτερες επιστημονικές συμβουλές», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ισοπεδωτική ήταν η κριτική του Κάμινγκς για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ. Τον κατηγόρησε ότι είπε κατ’ επανάληψην ψέματα στους πολίτες, όπως για παράδειγμα όταν τους διαβεβαίωνε ότι οι ηλικιωμένοι που στέλνονταν πίσω σε οίκους ευγηρίας από τα νοσοκομεία είχαν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ, ενώ κάτι τέτοιο σε πολλές περιπτώσεις δεν συνέβαινε. «Θα έπρεπε να έχει απολυθεί με αφορμή τουλάχιστον 15 με 20 περιστατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι ο Χάνκοκ εξακολουθεί να απολαύει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Εσφαλμένη ιδέα

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο πρώην σύμβουλος υποστήριξε ότι είναι εσφαλμένη η διαδεδομένη ιδέα ότι ο Τζόνσον πήρε πιο σοβαρά την υπόθεση του κορωνοϊού μετά την προσωπική του περιπέτεια, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή. Ανέφερε σχετικά ότι ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα να επιβάλει για τρίτη φορά γενικό περιορισμό και επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του BBC, λέγοντας ότι τον άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά να λέει ότι θα προτιμούσε «να αφήσει τα πτώματα να σωρεύονται» παρά να κλείσει και πάλι στο σπίτι τους Βρετανούς πολίτες.

Η αποκαθήλωση του Ντόμινικ Κάμινγκς άρχισε όταν ο ίδιος προκάλεσε μέγα κυβερνητικό σκάνδαλο, καθώς αποκαλύφθηκε ότι τον Μάιο του 2020 παραβίασε τα τότε ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ταξιδεύοντας 400 χιλιομέτρα, αφού είχε προσβληθεί από τον ιό. Στη χθεσινή του κατάθεση ζήτησε συγγνώμη από τον βρετανικό λαό, τόσο για το ολίσθημά του όσο και για το μερίδιο που, όπως αναγνώρισε, του αναλογεί στη γενική ανικανότητα της κυβέρνησης, την οποία με τόσο γλαφυρό τρόπο περιέγραψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή