Χάικο Μάας: Ο Λουκασένκο δεν έχει πια μέλλον

Χάικο Μάας: Ο Λουκασένκο δεν έχει πια μέλλον

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τελειωμένο» θεωρεί ήδη τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο το Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να προτείνει συνεργασία απ΄ευθείας με τη Μόσχα για το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

«Είναι σημαντικό να συζητήσουμε το ζήτημα αυτό με τη Ρωσία, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο Λουκασένκο δεν έχει μέλλον στη Λευκορωσία», είπε χωρίς προσχήματα ο κ. Μάας ενόψει της άτυπης συνόδου του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαίκής Ένωσης στην Πορτογαλία την Πέμπτη.

Ο κ. Μάας, που την Τρίτη είχε δηλώσει πως ο Λευκορώσος πρόεδρος πρέπει να πληρώσει «πικρό τίμημα» για τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ράμαν Προτασέβιτς με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ την Κυριακή, πρόσθεσε ότι το περιστατικό είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και την επικείμενη συνάντηση κορυφής των προέδρων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον επόμενο μήνα.

«Χρειαζόμαστε τη Ρωσία για να επιλύσουμε τα ζητήματα αυτά, δεν υπάρχει εύκολη λύση στο θέμα αυτό,» δήλωσε ο κ. Μάας.

Αναφορικά με τις κυρώσεις που όπως επισήμανε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικά θέματα Ζοζέπ Μπορέλ θα συζητηθούν την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός είπε: «Σκοπεύουμε να επιβάλουμε κυρώσεις στην οικονομία και στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στη Λευκορωσία. Πρέπει να δούμε ποιες εταιρίες στη Λευκορωσία πρέπει να υποστούν τις κυρώσεις».

Παράλληλα αποκάλυψε ότι η ΕΕ θα απαιτήσει την απελευθέρωση των περισσότερων των 400 πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία.

Ο κ. Μάας υπογράμμισε πως εφόσον ο κ. Λουκασένκο δεν υποχωρήσει, «αυτό δε θα είναι παρά μόνον η αρχή για περαιτέρω κύκλους κυρώσεων».

Πηγή: Reuters, Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή