Πρόταση για ανδριάντα του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι

Πρόταση για ανδριάντα του Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Πρόταση για ανέγερση ανδριάντα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι υπέβαλε το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, απηχώντας τη διείσδυση της κινεζικής επιρροής στη βαλκανική χώρα. Η στενή εμπορική συνεργασία Σερβίας – Κίνας έλαβε και υγειονομική διάσταση στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η Κίνα προμήθευσε αρχικά στη Σερβία αναπνευστήρες και υγειονομικό υλικό και εν συνεχεία μεγάλες ποσότητες εμβολίων. «Οι Σέρβοι εκτιμούν τους πραγματικούς φίλους», είπε ο 38χρονος γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλεξάνταρ Μπάντζανατς, ο οποίος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση του ανδριάντα σε πάρκο της σερβικής πρωτεύουσας. «Θα είναι μια συμβολική αλλά σημαντική χειρονομία ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που έχουμε λάβει».

Το κόμμα έχει πολύ μικρή επιρροή και η κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν έχει σχολιάσει επισήμως τα σχέδια, όμως οι σχέσεις της με το Πεκίνο είναι κάτι παραπάνω από θερμές. Η σερβική κυβέρνηση έχει παρακάμψει νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια για την επίσπευση κινεζικών επενδύσεων στη βαριά βιομηχανία της χώρας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και της εξόρυξης χαλκού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κινεζική εταιρεία ελαστικών έχει δώσει την ονομασία της στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της χώρας.

Παράληλα, στο Βελιγράδι ολοκληρώνεται η κατασκευή μεγάλου κινεζικού πολιτιστικού κέντρου, στο σημείο όπου βρισκόταν η παλιά κινεζική πρεσβεία, που είχε βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ στη διάρκεια του πολέμου του 1999. Η Κίνα υιοθετεί τις σερβικές θέσεις ως προς το Κόσοβο, το οποίο αποσπάστηκε από τη Σερβία αφότου το ΝΑΤΟ έσπευσε σε υποστήριξη των εξεγερμένων Αλβανών κατοίκων του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή