ΚΟΣΜΟΣ

Ryanair: Η Λευκορωσία αρνήθηκε το αίτημα του πιλότου να επικοινωνήσει με την εταιρεία

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας ο επικεφαλής της Ryanair πισημαίνει ότι το αεροπλάνο «άλλαξε πορεία παράνομα και λόγω ψευδών ισχυρισμών»

Ryanair: Η Λευκορωσία αρνήθηκε το αίτημα του πιλότου να επικοινωνήσει με την εταιρεία

Την δική της απάντηση για το υπό ποιες συνθήκες το αεροσκάφος της Ryanair προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ αντί για το Βίλνιους της Λιθουανίας, δίνει η αεροπορική εταιρία. 

H Λευκορωσία έστειλε την Κυριακή ένα μαχητικό αεροσκάφος για να αναχαιτίσει την πτήση SP-RSM της Ryanair και επικαλέστηκε απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος προκειμένου να το αναγκάσει να προσγειωθεί στο Μινσκ. Εκεί οι λευκορωσικές αρχές συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς και τη σύντροφό του οι οποίοι επέβαιναν στο αεροπλάνο.

Σε επιστολή της που δημοσιεύει το Reuters, αφού τον ενημέρωσαν για την απειλή βόμβας, ο πιλότος της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα- Βίλνιους ζήτησε να επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία. Όμως οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας αρνήθηκαν το αίτημά του,  με αποτέλεσμα να μην έχει άλλη επιλογή από το να προσγειωθεί στο Μινσκ, αναφέρει η ιρλανδική εταιρεία. 

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας, με ημερομηνία 26 Μαΐου, ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτηρίζει προηγούμενη επικοινωνία με Λευκορώσους αξιωματούχους «ψευδή και ανακριβή» και επισημαίνει ότι το αεροπλάνο «άλλαξε πορεία παράνομα και λόγω ψευδών ισχυρισμών».

«Ο πιλότος δεν είχε καμία επιλογή παρά να αλλάξει πορεία προς το Μινσκ όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη λευκορωσική πρωτεύουσα τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει αξιόπιστη απειλή για τοποθέτηση βόμβας στο αεροπλάνο, ωστόσο αυτοί αρνήθηκαν να επικοινωνήσουν με τη Ryanair ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν απαντούν στο τηλέφωνο», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο πιλότος ζήτησε επανειλημμένα πληροφορίες για την υποτιθέμενη απειλή για βόμβα προτού τελικά συμφωνήσει να προσγειωθεί στο Μινσκ, σύμφωνα με την απομαγνητοφωνημένη επικοινωνία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters