ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία – Κορωνοϊός: Εκ νέου άνοιγμα παμπ και διεθνών πτήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Ιρλανδία – Κορωνοϊός: Εκ νέου άνοιγμα παμπ και διεθνών πτήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι παμπ της χώρας θα μπορούν από τις 7 Ιουνίου να υποδέχονται εκ νέου πελάτες στους εξωτερικούς χώρους τους, πριν από το άνοιγμα της χώρας στον διεθνή τουρισμό, στα μέσα Ιουλίου.

«Η κατεύθυνση στην οποία προχωράμε είναι σαφής και πολύ θετική», είπε ο Μάρτιν, σε μια ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, «μετά το τραύμα των τελευταίων 15 μηνών, λαμβάνουμε εντέλει σημαντικά μέτρα για να επωφεληθούμε εκ νέου από φυσιολογικές στιγμές με τους φίλους μας και τους συγγενείς μας».

Οι παμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα ξανανοίξουν τους εξωτερικούς χώρους τους από τις 7 Ιουνίου, προτού μπορέσουν εκ νέου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους στους εσωτερικούς χώρους στις 5 Ιουλίου, ανέφερε ο επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Οι αθλητικοί χώροι, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα επαναλειτουργήσουν επίσης στις 7 Ιουνίου, μια ημερομηνία κατά την οποία οι συναθροίσεις θα επιτρέπονται με μεγαλύτερες ομάδες ατόμων, ανοίγοντας τον δρόμο στη διεξαγωγή μεγάλων εκδηλώσεων.

Οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια αναμένεται να αρθούν στις 19 Ιουλίου, όταν η Ιρλανδία θα θέσει σε ισχύ το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19.

Σε αυτήν την ημερομηνία, οι συστάσεις της κυβέρνησης θα αλλάξουν από την «αποφυγή των μη αναγκαίων διεθνών ταξιδιών» στο «να ταξιδεύετε με κάθε ασφάλεια και σύμφωνα με τις συστάσεις δημόσιας υγείας», τονίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Από την αρχή της πανδημίας, περίπου 5.000 άνθρωποι πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό στην Ιρλανδία, όμως «το αίσθημα της ελπίδας, του ενθουσιασμού και της ανακούφισης είναι αισθητό», υπογράμμισε ο Μάρτιν.

Σε έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων, 2,6 εκατομμύρια εμβόλια έχουν ήδη χορηγηθεί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η χώρα του «διαθέτει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στο εμβόλιο παγκοσμίως».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP