Γερμανικές «χορηγίες» στη Ναμίμπια

Γερμανικές «χορηγίες» στη Ναμίμπια

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός αιώνα, η Γερμανία αναγνώρισε επισήμως ως γενοκτονία τη συστηματική εξολόθρευση των φυλών Χερέρο και Νάμα στη Ναμίμπια των αρχών του 20ού αιώνα. Το Βερολίνο θα χορηγήσει 1,1 δισ. ευρώ στη χώρα για την ενίσχυση κοινωνικών προγραμμάτων, αποφεύγοντας επιμελώς να συμπεριλάβει στο κοινό ανακοινωθέν τον όρο «αποζημιώσεις», ώστε να μη διαμορφώσει προηγούμενο το οποίο θα μπορούσαν να επικαλεστούν και άλλες χώρες.

Η Γερμανία κατέφθασε τελευταία στην αποικιακή μοιρασιά της Αφρικής και εγκαταστάθηκε στην περιοχή που αποκαλούσε «γερμανική νοτιοδυτική Αφρική». Το 1904, οι φυλές Χερέρο και Νάμα, που κατοικούν στη σημερινή Ναμίμπια, εξεγέρθηκαν και ακολούθησε μία τετραετία σφαγών, βασανιστηρίων και εκτοπισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην έρημο Καλαχάρι, όπου πέθαναν από δίψα. Η εξολόθρευση (Vernichtung) των φυλών αυτών αποτελούσε επίσημη πολιτική του αυτοκρατορικού Βερολίνου, σύμφωνα με αναφορές όπως εκείνη του Γενικού Επιτελείου Στρατού μετά τη μάχη του Βάτερμπεργκ, το 1904: «Οι άνυδρες εκτάσεις της Ομαχέκε θα ολοκληρώσουν αυτό που ξεκίνησαν τα γερμανικά όπλα: την εξολόθρευση του λαού των Χερέρο». 

«Στόχος μας ήταν και είναι να βρούμε μια κοινή οδό συμφιλίωσης στη μνήμη των θυμάτων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Αυτό περιλαμβάνει το να αποκαλούμε τα γεγονότα της γερμανικής αποικιακής περιόδου στη σημερινή Ναμίμπια και ιδίως τις φρικαλεότητες κατά το διάστημα 1904-1908 χωρίς ευφημισμούς. Στο εξής, τα γεγονότα αυτά χαρακτηρίζονται επισήμως γενοκτονία». 

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σκοπεύει να μεταβεί στο Κοινοβούλιο της Ναμίμπιας για να ζητήσει επισήμως συγγνώμη, εφόσον η συμφωνία που διαπραγματευόταν το Βερολίνο με την κυβέρνηση της χώρας επικυρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει το 2015 και ολοκληρώθηκαν σε εννέα γύρους. Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί σε διάστημα 30 ετών. Οργανώσεις των φυλών Χερέρο και Νάμα, που αποτελούν μειοψηφία των κατοίκων της σημερινής χώρας, εξέφρασαν αντιρρήσεις για την συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την «ξεπούλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή