Υπόθεση κατασκοπείας: Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας

Υπόθεση κατασκοπείας: Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με τη Δανία για να κατασκοπεύσουν ανώτερους αξιωματούχους γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης

Σάλος με την εμπλοκή της Δανίας στις αμερικανικές παρακολουθήσεις – Οι πρώτες αντιδράσεις

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικά και βρίσκεται σε επαφή με όλους τους σχετικούς εθνικούς και διεθνείς φορείς για διευκρίνιση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφαν Ζάϊμπερτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Δανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Γαλλίας, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) κατασκόπευε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, από το 2012 ως το 2014 χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Κοπεγχάγης.

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio) ανέφερε πως η NSA αξιοποιούσε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Δανίας για να παρακολουθεί ηγέτες και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE της Δανίας.

Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές έπειτα από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρίνε Μπράμσεν, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2019, ενημερώθηκε για την ιστορία αυτή τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το DR.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή