Ισραήλ: Η «ανίερη συμμαχία» που θα ανατρέψει τον Νετανιάχου

Ισραήλ: Η «ανίερη συμμαχία» που θα ανατρέψει τον Νετανιάχου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά από ποτέ στην έξοδό του από το πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκεται ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την «ανίερη συμμαχία», όπως την καταγγέλλει ο ισραηλινός πρωθυπουργός, του κεντροαριστερού ηγέτη Γιαΐρ Λαπίντ με τον ακροδεξιό Ναφτάλι Μπένετ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, η συμμαχία των δύο πολιτικών εστιάζεται στην αντίθεσή τους στο πρόσωπο του κ. Νετανιάχου, που βρίσκεται μπροστά στην αποχώρησή του από την πρωθυπουργία μετά 12 έτη και ύστερα από μια σειρά ισχνών εκλογικών νικών ή και οριακών ηττών.

Εφόσον οι διεργασίες του ακροδεξιού κόμματος Γιάμινα με την αξιωματική αντιπολίτευση τελεσφορήσουν τις προσεχείς ώρες, θα δημιουργηθεί μια κυβέρνηση που ο κ. Μπένετ αποκαλεί «εθνικής ενότητας» που θα βασίζεται σε οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα με ένα μωσαϊκό ιδεολογιών.

Φαίνεται επίσης ότι θα υπάρξει εναλλαγή στη θέση του πρωθυπουργού μεταξύ των κ. Λαπίντ και Μπένετ, με τον τελευταίο να λέει την Κυριακή το βράδυ ότι «θα εργαστώ με όλη μου τη δύναμη για τη σύνθεση κυβέρνησης εθνικής ενότητας μαζί με τον φίλο μου τον Γιαΐρ Λαπίντ».

«Αν τα καταφέρουμε, θα κάνουμε κάτι τεράστιο για το κράτος του Ισραήλ», υποσχέθηκε ο ακροδεξιός πολιτικός.

Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία Μπένετ–Λαπίντ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Λόγω των τεράστιων πολιτικών διαφορών των δυνάμει κυβερνητικών εταίρων, οι δύο ηγέτες έχουν υποδείξει ότι η κυβέρνησή τους θα αποφύγει πρωτοβουλίες που μπορεί να οξύνουν τις σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, όπως εκείνες που αφορούν στη διαμάχη με τους Παλαιστινίους. Αντιθέτως θα ασχοληθεί περισσότερο με θέματα υποδομών και οικονομικής πολιτικής.

Ακόμη όμως και να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, ο 72χρονος κ. Νετανιάχου δεν φεύγει από την πολιτική, ενώ το αποτύπωμά του θεωρείται πολύ σημαντικό στο Ισραήλ, με τη διάλυση της ειρηνευτική διαδικασίας με τους Παλαιστινίους αλλά και τις διμερείς συμφωνίες-έκπληξη με αραβικές χώρες.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποτροπής της ανατροπής του, ο κ. Νετανιάχου ζήτησε δημοσίως από τον ακροδεξιό ηγέτη να συνταχθεί μαζί του και όχι με έναν ιδεολογικό του αντίπαλο για να έρθει, όπως είπε, η Αριστερά στην εξουσία. Φαίνεται όπως ότι είναι αργά πια για τον «Μπίμπι».

Πηγή: The New York Times, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή