Πυρά Μακρόν για υπόθεση κατασκοπείας: «Μη αποδεκτές πρακτικές μεταξύ συμμάχων»

Πυρά Μακρόν για υπόθεση κατασκοπείας: «Μη αποδεκτές πρακτικές μεταξύ συμμάχων»

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «μη αποδεκτές πρακτικές» έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που θέλουν την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) να κατασκοπεύει πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης, με την αρωγή της Δανίας.

«Πρόκειται για κάτι μη αποδεκτό μεταξύ συμμάχων», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, σε δηλώσεις του μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με την Αγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως Παρίσι και Βερολίνο ζητούν πλήρη διαφάνεια σχετικά με το τι συνέβη γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Δανίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Γαλλίας, η NSA) κατασκόπευε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, από το 2012 ως το 2014 χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Κοπεγχάγης.

Διαβάστε επίσης Σάλος με την εμπλοκή της Δανίας στις αμερικανικές παρακολουθήσεις – Οι πρώτες αντιδράσεις

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio) ανέφερε πως η NSA αξιοποιούσε τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Δανίας για να παρακολουθεί ηγέτες και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE της Δανίας.

Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές έπειτα από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρίνε Μπράμσεν, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2019, φέρεται να ενημερώθηκε, μάλιστα, για την ιστορία αυτή τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το DR.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή