Πόλεμος αιθέρων Δύσης, Μόσχας για Λευκορωσία

Πόλεμος αιθέρων Δύσης, Μόσχας για Λευκορωσία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο «πόλεμος των αιθέρων» συνεχίστηκε χθες με δύο ακόμα ακυρώσεις πτήσεων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα δεν δέχθηκε τη διαδρομή που παρέκαμπτε τη Λευκορωσία. Το Σαββατοκύριακο είχε δοθεί η εντύπωση ότι το ζήτημα είχε επιλυθεί, καθώς οι πτήσεις του Σαββάτου έλαβαν άδεια για εκτέλεση του παρακαμπτήριου δρομολογίου, αλλά χθες η στάση της Ρωσίας επέστρεψε στα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας. 

Η Air France επιβεβαίωσε την ακύρωση των πτήσεων AF1154 και AF1654 στο δρομολόγιο Παρίσι – Σαρλ ντε Γκωλ – Μόσχα στις 31 Μαΐου 2021, καθώς δεν έλαβε άδεια από τις ρωσικές αρχές να εισέλθει στο έδαφός της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας. Κατά συνέπεια, ακυρώθηκαν και οι χθεσινές και σημερινές πτήσεις από Μόσχα προς Παρίσι. Επισήμως, η Ρωσία κάνει λόγο για «τεχνικά» ζητήματα, αλλά οι ακυρώσεις εκλαμβάνονται από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ως έμπρακτη ένδειξη στήριξης από τη Μόσχα. Την Παρασκευή, ο Λουκασένκο έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ο Λουκασένκο βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής μετά την εντολή αναγκαστικής προσγείωσης που εξέδωσαν οι Αρχές της Λευκορωσίας για πτήση της Ryanair που μετέφερε τον Λευκορώσο επικριτή του, Ρόμαν Προτάσεβιτς, στις 23 Μαΐου.  

«Από τότε που ο Λουκασένκο ξεκίνησε να παίζει το αντιδυτικό χαρτί, το Κρεμλίνο τον στηρίζει στις μεγαλύτερες τρέλες, από τη βία στους δρόμους μέχρι την εξολόθρευση μιας φιλορωσικής αντιπολίτευσης», είπε στην εφημερίδα Le Monde ο Ρώσος αναλυτής Γκριγκόρι Ιουντίν. «Και τώρα μας έμπλεξε σε έναν πόλεμο των αιθέρων με την Ευρώπη, για ένα θέμα που δεν μας αφορά». 
SPUTNIK, REUTERS, LE MONDE

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή