Ισραήλ: Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ισραήλ: Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου στην τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ισραήλ, οι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνεχίζουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ το κοινοβούλιο θα επιλέξει, σήμερα, τον διάδοχο του προέδρου Ρέουβεν Ρίβλιν ανάμεσα σε μια πιστή εβραία ακτιβίστρια και ένα πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης και γόνο της ισραηλινής ελίτ.

Το κόμμα «Γες Ατίντ» (Μέλλον) του Γιαΐρ Λαπίντ και η κεντρώα συμμαχία «Μπλε και Λευκό» του Μπένι Γκάντζ ολοκλήρωσαν επιτυχώς, το βράδυ, τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό ενός συνασπισμού, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ο Λαπίντ εξακολουθεί να έχει προθεσμία, μέχρι τα μεσάνυχτα, να σχηματίσει κυβέρνηση, για την οποία προσπαθεί να σφυρηλατήσει ένα συνασπισμό με έως και οκτώ κόμματα, μερικά από τα οποία απέχουν πολύ μεταξύ τους στο πολιτικό φάσμα.

Στη συνέχεια, αυτή η κυβένρηση θα πρέπει να ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε μία εβδομάδα. Πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί απλή πλειοψηφία των 120 βουλευτών της Κνεσέτ.

Ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά το διορισμό της επιτροπής που θα διορίζει τους δικαστές.

Ο Λαπίντ και ο Ναφτάλι Μπένετ του ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος «Γιαμίνα» φέρεται να έχουν συμφωνήσει σε μια εναλλαγή στην πρωθυπουργία, με τον Μπένετ να είναι ο πρώτος που θα γίνει πρωθυπουργός για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα τον αντικαταστήσει ο Λαπίντ.

Ο Λαπίντ θέλει να αναλάβει πρώτα το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Το κόμμα του, το «Γες Ατίντ», τοποθετείται στο πολιτικό κέντρο. Στις εκλογές του Μαρτίου ήταν το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα μετά το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος απέτυχε πάλι να σχηματίσει κυβέρνηση, βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας μιας δίκης σε βάρος του για διαφθορά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο ίδιος και υποστηρικτές του συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να εμποδίσουν το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τους Λαπίντ και Μπένετ.

Οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο ήταν οι τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι το ισραηλινό κοινοβούλιο πρόκειται να επιλέξει σήμερα τον διάδοχο του προέδρου Ρέουβεν Ρίβλιν, ο οποίος θα αναλάβει τα κυρίως εθιμοτυπικά καθήκοντά του στις 9 Ιουλίου.

Πριν από την εκλογή, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εστίασαν στους δύο υποψηφίους.

Η Μίριαμ Πέρετζ είναι μια δασκάλα γεννημένη στην Καζαμπλάνκα που μετανάστευσε στο Ισραήλ, όταν ήταν παιδί. Δύο από τους γιούς της σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις και θεωρείται η πιο «ταπεινή» μεταξύ των υποψηφίων και χαίρει σεβασμού για την πίστη της.

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ θεωρείται φαβορί. Είναι υποστηρικτής του λαϊκού χαρακτήρα του ισραηλινού κράτους, γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ και δραστηριοποιείται από καιρό στην πολιτική. Το 2018 έγινε πρόεδρος του οργανισμού αρωγής Εβραϊκό Πρακτορείο, το οποίο ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μετανάστευση στο Ισραήλ. Ο πατέρας του, Χαΐμ Χέρτσογκ, είχε διατελέσει πρόεδρος του Ισραήλ από το 1983 έως το 1993.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή