ΗΠΑ: Στα κουρεία το νέο μέτωπο του εμβολιασμού

ΗΠΑ: Στα κουρεία το νέο μέτωπο του εμβολιασμού

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δωρεάν μπίρα είναι το τελευταίο στη σειρά από τα κρατικά κίνητρα της αμερικανικής κυβέρνησης για στήριξη του προγράμματος εμβολιασμού καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει έναν μήνα δράσης για επιτάχυνση των εμβολιασμών έως την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου. 

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν πρόκειται να ενημερώσει το αμερικανικό έθνος για την πορεία του εμβολιασμού και τα σχέδιά του το 70% του ενηλίκου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έστω με μία δόση έως την επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας., ποσοστό βασικό ώστε να επιστρέψει η χώρα σε περιοχές προ – πανδημίας.

Ο μήνας δράσης που θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κίνητρα είτε κρατικά είτε με ιδιωτικές συνέργειες για να ενθαρρύνει τους Αμερικανούς να σηκώσου τα μανίκια τους.

Επιχειρήσεις, influencers των social media, διασημότητες, πανεπιστήμια και σύλλογοι να βοηθήσουν στην εξάπλωση του μηνύματος υπέρ του εμβολιασμού

Μέχρι στιγμής το 62,8% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση ενώ 133,6 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Ο ρυθμός εμβολιασμού έχει πρόσφατα μειωθεί σε κάτω από 600.000 ημερησίως από 800.000 που ήταν ο ρυθμός ημερησίου εμβολιασμού όταν βρισκόταν σε εξέλιξη κίνητρα όπως λοταρίες και άλλα και πολύ πιο κάτω από τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα στις αρχές Απριλίου.

Η ζυθοποιία Αnheuser-Busch ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κεράσει μπίρες σε 200.000 Αμερικανούς από 21 ετών και πάνω όταν ο στόχος που 70% επιτευχθεί. 

Δωρεάν μπίρες

Συγκεκριμένα οι πρώτοι 200.000 που θα ανταποκριθούν μέσω του website της εταιρίας θα αποκτήσουν ένα κουπόνι 5 δολαρίων μόλις ο στόχος επιτευχθεί.

Όμως το πιο εντυπωσιακό από τα κίνητρα που προωθούνται στην αμερικανική κοινωνία είναι οι εμβολιασμοί στα κουρεία.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην σχολή δημοσίας υγείας του πανεπιστημίου του Maryland: 

Το πρόγραμμα βαφτίστηκε με το (έξυπνο) προσωνύμιο ΗAIR (Health Advocates In-Reach and Research) και παρότι αρχικά τώρα απέκτησε  νέα δυναμική βρίσκεται σ λειτουργία τα τελευταία 10 χρόνια σε προγράμματα ιατρικής ενημέρωσης πέραν των εμβολιασμών. (Καρκίνο του εντέρου, διαβήτη και άλλες νόσους που  χτυπούν δυσανάλογα την κοινότητα των αφρομερικανών).

Ζήτημα εμπιστοσύνης

Αλλά με τα επίπεδα εμβολιασμού να υστερούν στις κοινότητες των αφροαμερικανών, το πρόγραμμα αποτέλεσε μία φυσική επιλογή για να πεισθούν άνθρωποι που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία και συχνά εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. 

Για να μην πηγαίνουμε σε σημεία που οι άνθρωποι ήδη τα εμπιστεύονται, δηλαδή σε κουρεία και κομμωτήρια, λέει ο Στέφεν Τόμας καθηγητής του εν λόγω πανεπιστημίου.

«Πρόκειται για ανθρώπους της πιάτσας που μπορούν να πείσουν τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο», λέει ο καθηγητής.

Οι ΗΠΑ, σημειώνει η Wall Street Journal, μπαίνουν στην πιο δύσκολη φάση του προγράμματος ανοσοποίησης και οι υπεύθυνοι απομακρύνονται σιγά – σιγά από το δόγμα του μαζικού εμβολιασμού στρεφόμενοι σε μικρά σημεία όπου μπορούν να βασιστούν στην πληροφορία που διαδίδεται στόμα με στόμα χρησιμοποιώντας έγκυρους, και συνηθέστατα μη  συμβατικούς «αναμεταδότες».

Είσαι λίγο εγωϊστής

Ο Reginald Alston είναι ένας από τους  ανθρώπους που εμβολιάστηκαν μέσω της πειθούς. Όχημα ήταν τα όσα του είπε μια φίλη του ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου η ίδια: Είσαι λίγο εγωιστής, ίσως κοντόφθαλμος.  Τι θα γίνει με την ανιψιά σου και το βρέφος της που ζούνε μαζί; Πως θα ένιωθες αν κολλούσες τον ιό; Πηγαίνεις σε σπίτια και κάνεις βαψίματα, Δεν θα ήθελες να είσαι προστατευμένος;

Όμως το βασικό της όπλο ήταν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέσα σε κουρείο, όχι το δικό της αλλά ενός κοινού τους φίλου. 

O Alston, φαινομενικά αμετάπειστος στην αρχή, έκανε τελικά το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μαζί με ένα δωρεάν σάντουιτς  με τηγανητό ψάρι και ένα κουπόνι 30 δολαρίων για κούρεμα και ξύρισμα στο Shop Spa, ένα κουρείο που εξυπηρετεί κυρίως μέλη της αφροαμερικανικής και ισπανόφωνης κοινότητας.

Οι διοργανωτές του προγράμματος στο πανεπιστήμιο του Maryland ελπίζουν ότι η πρωτοβουλία τους θα καταστεί εθνικό μοντέλο καθώς πανεπιστήμιο και Λευκός Οίκος εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να εμπλακούν κουρεία και κομμωτήρια σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal, Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή