Βρετανία: Εκστρατεία υπέρ φυλακής – μνημείου

Βρετανία: Εκστρατεία υπέρ φυλακής – μνημείου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κελί C.3.3 κρατήθηκε για 18 περίπου μήνες ο Οσκαρ Ουάιλντ, στα τέλη του 19ου αιώνα, έχοντας καταδικαστεί για ομοφυλοφιλικές πράξεις. Ακτιβιστές υπέρ της διατήρησης ιστορικών μνημείων αγωνίζονται τώρα να μετατρέψουν το ετοιμόρροπο κτίσμα σε μουσείο.

Ελάχιστοι έχουν δει το εσωτερικό των φυλακών του Ρέντινγκ, δυτικά του Λονδίνου, που παραμένουν κλειστές στο κοινό μετά τη διακοπή λειτουργίας τους, το 2013, ενώ οι διαπραγματεύσεις για ίδρυση μουσείου έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Τον περασμένο μήνα, πρόταση του δήμου του Ρέντινγκ για εξαγορά των κτισμάτων έναντι 2,6 εκατ. στερλινών και τη μετατροπή τους σε μουσείο τέχνης και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων απορρίφθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αστέρες του κινηματογράφου στηρίζουν τα δημοτικά σχέδια, όπως άλλωστε και ο μυστηριώδης εικαστικός Μπάνκσι, έργο του οποίου κοσμεί τον εξωτερικό τοίχο των φυλακών. «Τα κτίρια έχουν μεγάλες δυνατότητες», λέει η δημοτική σύμβουλος Κάρεν Ρόουλαντ. «Αν σε αυτό προσθέσουμε το ενδιαφέρον της κοινότητας των ομοφυλοφίλων για την ιστορία τους, η επιτυχία ενός τέτοιου μουσείου είναι βέβαιη».

Η κωμόπολη του Ρέντινγκ, 60 χλμ. δυτικά του Λονδίνου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ζωή του Οσκαρ Ουάιλντ. Ο Ιρλανδός ποιητής συνελήφθη το 1895 στο ξενοδοχείο Καντόγκαν, στην ομώνυμη πλατεία του Λονδίνου, και καταδικάστηκε για άσεμνες πράξεις. Ο εγκλεισμός του στις φυλακές του Ρέντινγκ κόστισε πολύ στον ίδιο, όπως μαρτυρεί και το ποίημα που έγραψε για την εμπειρία του, μετά την αποφυλάκισή του. 

Η ζωή του ποιητή στις φυλακές του Ρέντινγκ βελτιώθηκε, όμως, με την άφιξη νέου διευθυντή του ιδρύματος, ο οποίος επέτρεψε στον Ουάιλντ να γράφει και του προσέφερε πρόσβαση σε βιβλία. Το χαρτί και τα αναγνώσματα που εξασφάλισε ο Ουάιλντ κατά τη διάρκεια της κράτησής του τού επέτρεψαν να ολοκληρώσει το λυρικό ερωτικό γράμμα «De profundis» προς τον εραστή του, λόρδο Αλφρεντ Ντάγκλας.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Ρέντινγκ, Τόμπι Πέιτζ, λέει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο ανήκει το κτίριο των φυλακών, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει 5 και πλέον εκατ. στερλίνες από την πώληση του κτίσματος. Αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό, σύμφωνα με τον Πέιτζ, ο οποίος επικαλείται τη ραγδαία υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων μετά την πανδημία, αλλά και τους κανόνες δόμησης της περιοχής, που αποκλείουν την ανέγερση κατοικιών σε μεγάλη κλίμακα. Η πρόταση του δήμου περιλαμβάνει την κατασκευή μικρού αριθμού κατοικιών και μικρού πολυτελούς ξενοδοχείου, που θα χρηματοδοτήσουν το σχεδιαζόμενο μουσείο. Ο Πέιτζ εκφράζει την απογοήτευσή του για την άρνηση του υπουργείου να διαπραγματευθεί και υπενθυμίζει ότι η συντήρηση και φύλαξη των παροπλισμένων φυλακών του Ρέντινγκ κοστίζει στους φορολογουμένους 250.000 στερλίνες ανά έτος.

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές δεν καταθέτουν τα όπλα. Ο βουλευτής των Εργατικών Ματ Ρόντα έχει ζητήσει συνάντηση με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, υποστηρίζοντας ότι το μουσείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί ακόμη και από μικρές δωρεές πολιτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή