Η Κίνα κατηγορεί δυτικές εταιρείες ρουχισμού για επιβλαβή παιδικά προϊόντα

Η Κίνα κατηγορεί δυτικές εταιρείες ρουχισμού για επιβλαβή παιδικά προϊόντα

Μια προειδοποίηση στον ιστότοπο της τελωνειακής διοίκησης της χώρας απαριθμούσε 81 εισαγόμενα προϊόντα από εταιρείες, όπως η Nike, η H&M και η Zara

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα κατηγόρησε δυτικές εταιρείες ρουχισμού ότι πωλούν προϊόντα στη χώρα που πιθανόν να είναι επιβλαβή για τα παιδιά.

Μια προειδοποίηση στον ιστότοπο της τελωνειακής διοίκησης της χώρας απαριθμούσε 81 εισαγόμενα προϊόντα από εταιρείες, όπως η Nike, η H&M και η Zara.

⇒ Διαβάστε επίσης: Η πανδημία στην Ινδία ακριβαίνει τα ρούχα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τον Μάρτιο, η Κίνα στοχοποίησε ξένες εταιρείες λιανικής πώλησης ειδών ρουχισμού, τη στιγμή που αυξάνονται οι παγκόσμιες αντιδράσεις λόγω ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Ζινγιάνγκ, όπου καλλιεργείται βαμβάκι.

Η ανακοίνωση από τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας ανέφερε προϊόντα όπως παιδικά ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, οδοντόβουρτσες και μπιμπερό που τέθηκαν υπό εξέταση από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Μάιο του 2021.

Ειδικότερα, σημειώθηκε ότι εννέα παρτίδες βαμβακερών παιδικών φορεμάτων της H&M περιείχαν «βλαβερές βαφές που μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα μέσω του δέρματος, του στόματος κτλ και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία».

Το ίδιο ζήτημα τέθηκε για παιδικά ρούχα της Zara, για αγορίστικα μπλουζάκια της Nike καθώς και για παρτίδες με βαμβακερές πιτζάμες της Gap.

Οι εταιρείες H&M, Nike και Gap δεν έχουν ακόμη απαντήσει σε αιτήματα του BBC για κάποιο σχόλιο.

Η σχετική προειδοποίηση αποτελεί το πιο πρόσφατο «χτύπημα» ενάντια σε δυτικές εταιρείες ρουχισμού που λειτουργούν στην Κίνα και οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί εν μέσω διεθνών αντιδράσεων λόγω των ισχυρισμών για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζινγιάνγκ.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, πολλές δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις σε αξιωματούχους της Κίνας για καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων, η οποία είναι κυρίως μουσουλμανική.

Η Κίνα έχει θέσει Ουιγούρους υπό κράτηση στη Ζινγιάνγκ, ενώ έχουν υπάρξει ισχυρισμοί για βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και σεξουαλική κακοποίηση.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν ως μια συντονισμένη προσπάθεια από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Το Πεκίνο αρνείται τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι τα στρατόπεδα όπου κρατούνται οι Ουιγούροι είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Η Κίνα προέβη επίσης σε κυρώσεις κατά της Δύσης ως αντίποινα. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή