ΗΠΑ: Αεροπορικές πιέζουν για άρση των περιορισμών Covid στις μετακινήσεις

ΗΠΑ: Αεροπορικές πιέζουν για άρση των περιορισμών Covid στις μετακινήσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω της απόφασής της να καθυστερήσει την χαλάρωση των περιορισμών κατά της Covid-19 στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις, τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και άλλες χώρες στον κόσμο έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τις απαγορεύσεις.

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, καθώς και τα διευθυντικά στελέχη του αεροδρομίου Χίθροου και της Αμερικανικής Ταξιδιωτικής Ένωσης, θα παραχωρήσουν μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για να πιέσουν για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της American Airlines, της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, της Delta Air Lines, της United Airlines και της JetBlue Airways Corp.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι αεροπορικών εταιρειών στις 11 Μαΐου κάλεσαν για τη διεξαγωγή μιας συνόδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και αεροπορικών εταιρειών για να συζητήσουν πώς να «ξαναξεκινήσουν γρήγορα τα υπερατλαντικά ταξίδια».

Από τον Μάρτιο του 2020, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σχεδόν σε όλους τους μη Αμερικανούς υπηκόους που είχαν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός χρονικού διαστήματος 14 ημερών. Οι περισσότεροι Αμερικανοί ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες κατά την άφιξή τους.

Στελέχη αεροπορικών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν αναμένεται καμία αλλαγή στο προσεχές μέλλον, αλλά προσθέτουν ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να αρθούν το συντομότερο από τις 4 Ιουλίου ή κοντά σε αυτή την ημερομηνία, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Χθες Παρασκευή, η Γαλλία ανακοίνωσε πως οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα από τις 9 Ιουνίου. Η United Airlines ανέφερε ότι θα επαναφέρει τον Ιούλιο τις πτήσεις της Παρίσι – Ουάσιγκτον και η Delta ότι θα προσθέσει πτήσεις προς και από την Γαλλία.

Σε μια εκδήλωση για δημοσιογράφους στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον χθες, ο πρόεδρος της American Airlines, Ρόμπερτ Ισόμ είπε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστια συσσωρευμένη ζήτηση για υπηρεσίες». Όπως είπε, η αεροπορική εταιρεία έχει «μεγάλη ικανότητα να είναι έτοιμη» για ευρωπαϊκά ταξίδια.

Αξιωματούχοι αεροπορικών έτρεφαν νωρίτερα ελπίδες ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου, οι ΗΠΑ θα είχαν άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου έχουν υποχωρήσει δραστικά οι αριθμοί κρουσμάτων της Covid-19.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν επίσης για τους περισσότερους μη Αμερικανούς υπηκόους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ινδία και το Ιράν.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε την Πέμπτη μια τηλεφωνική επικοινωνία με Βρετανούς αξιωματούχους, ανέφεραν άνθρωποι με γνώση των συνομιλιών, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να άρει τους περιορισμούς.

Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επικεντρώνεται στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμών στις ΗΠΑ και στη μείωση των κρουσμάτων της Covid-19, αρνήθηκε την Παρασκευή να σχολιάσει επί του θέματος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι βέβαιο ότι θα ερωτηθεί από ξένους ηγέτες για το ζήτημα κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα.

«Σίγουρα κατανοούμε την επιθυμία πολλών Ευρωπαίων να έρθουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και το αντίστροφο», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι στις 21 Μαΐου. «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις πιέσεις του κόσμου ή ακόμα και στο συναίσθημα. Πρέπει να βασιστούμε στις οδηγίες των υγειονομικών ειδικών», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή