Γαλλία: Απειλή από τα δεξιά για τη Μαρίν Λεπέν ο Ερίκ Ζεμούρ

Γαλλία: Απειλή από τα δεξιά για τη Μαρίν Λεπέν ο Ερίκ Ζεμούρ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Οταν μιλάει για τον Ερίκ Ζεμούρ, η Μαρίν Λεπέν λέει ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που την κάνει να ακούγεται λογική. Ο δημοφιλής αλλά αμφιλεγόμενος τηλεοπτικός σχολιαστής φέρεται τώρα να εξετάζει την κάθοδό του στις προεδρικές εκλογές του 2022, χάρη στη δημοτικότητα που απέκτησε μέσω των εμπρηστικών εμφανίσεών του στα τηλεοπτικά πλατό, όπως αναφέρει το περιοδικό Politico. «Πιστεύει στη σύγκρουση πολιτισμών, ενώ εγώ εκτιμώ ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τη δημοκρατία. Με σπρώχνει προς το ιδεολογικό κέντρο», φέρεται να έχει πει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της για τον Ζεμούρ η Λεπέν.

Κάθε εβδομάδα, ο Ζεμούρ πυροδοτεί οξείες αντιδράσεις χάρη στις ακραίες συντηρητικές απόψεις του για τη μετανάστευση, τον σεξισμό, το Ισλάμ και τα θέματα φύλου. Παρά τις πολυάριθμες καταδίκες του από τη Δικαιοσύνη για ρατσιστικό λόγο, ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι εκφράζουν θαυμασμό για τη μετεωρική του άνοδο και την ικανότητά του να διαγιγνώσκει τις διαθέσεις και τις ανησυχίες του κοινού.

Οι καθημερινοί του μονόλογοι στο δελτίο ειδήσεων του δικτύου CNews είναι τόσο ακραίοι και εμπρηστικοί, που μαγνητοσκοπούνται και ελέγχονται από στελέχη του καναλιού πριν από την προβολή τους. Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, συνέκρινε τις θεραπείες καθυστέρησης της εφηβείας, που χορηγούνται σε διεμφυλικά παιδιά, με τα ιατρικά πειράματα των ναζί. Οι πρόσφατες καταγγελίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών έχουν οξύνει ακόμη περισσότερο τις αντιπαραθέσεις.

Η απειλή καθόδου του Ζεμούρ στις εκλογές ανησυχεί τόσο πολύ τη Μαρίν Λεπέν ώστε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού πήρε την οδυνηρή για την ίδια απόφαση να αποταθεί στον πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τον Ζεμούρ.

Εκ πρώτης όψεως, ο συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη γαλλική Ιστορία και κοινωνία δεν μοιάζει με το πρότυπο του ακροδεξιού ηγέτη. Εδώ και χρόνια ηγείται, όμως, του αντιδραστικού ιδεολογικού κινήματος υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε παρακμή, παραδομένη στην ανεκτικότητα της Αριστεράς, στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση και στο Ισλάμ. Εβραίος με καταγωγή από την Αλγερία, κατέστησε δημοφιλή τη θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης», σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι «αντικαθίστανται» σταδιακά από μετανάστες, επιμένοντας παράλληλα ότι οι δυτικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν «κρίση ανδρισμού». Πολλοί επικριτές του υποστηρίζουν ότι προσέφερε ιδεολογικό υπόβαθρο στη σύγχρονη γαλλική Ακροδεξιά.

Τους τελευταίους δύο μήνες, οπαδοί του Ζεμούρ διεξάγουν εντατική εκστρατεία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας το ίνδαλμά τους να κατεβεί στις εκλογές του 2022, ενώ ο πιθανός υποψήφιος έχει έρθει σε επαφή με πρώην επικεφαλής προεκλογικών εκστρατειών δεξιών Γάλλων πολιτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή