ΗΠΑ: Δικαστής ακύρωσε την απαγόρευση για τα τυφέκια εφόδου στην Καλιφόρνια

ΗΠΑ: Δικαστής ακύρωσε την απαγόρευση για τα τυφέκια εφόδου στην Καλιφόρνια

Στην απόφασή του, χαρακτηρίζει την απαγόρευση των τυφεκίων εφόδου αντισυνταγματική

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανός δικαστής ακύρωσε χθες, Παρασκευή, την απαγόρευση που ίσχυε εδώ και τρεις δεκαετίες για τα τυφέκια εφόδου στην Καλιφόρνια, με την απόφαση αυτή να καταδικάζεται άμεσα από τον κυβερνήτη της πολιτείας, τον Γκάβιν Νιούσομ, εν μέσω μιας αναζωπύρωσης των ανθρωποκτονιών που συνδέονται με τα πυροβόλα όπλα στις ΗΠΑ.

Στην απόφασή του έκτασης 94 σελίδων, ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρότζερ Τ Μπένιτες χαρακτηρίζει την απαγόρευση των τυφεκίων εφόδου, η οποία υφίσταται από το 1989, αντισυνταγματική, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των Αμερικανών να έχουν στην κατοχή τους ημιαυτόματα όπλα.

«Όπως ο ελβετικός σουγιάς, το δημοφιλές ημιαυτόματο όπλο AR-15 μπορεί να εξυπηρετήσει το ίδιο καλά στην υπεράσπιση του σπιτιού κάποιου όπως και της πατρίδας του», επιχειρηματολογεί.

«Τα όπλα και τα πυρομαχικά στα χέρια εγκληματιών, τυράννων και τρομοκρατών είναι επικίνδυνα. Είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε στα χέρια πολιτών που είναι υπεύθυνοι και σέβονται τον νόμο», σημειώνει.

Ο Μπένιτες δήλωσε ότι θα δώσει διορία 30 ημερών στην πολιτεία της Καλιφόρνιας για να ασκήσει έφεση στην απόφασή του, κατά της οποίας ο Νιούσομ δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα προσφύγει, χαρακτηρίζοντάς την «άμεση απειλή στη δημόσια ασφάλεια».

«Δεν θα κάνουμε πίσω στη μάχη αυτή και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για νόμους για τα πυροβόλα όπλα που βαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση και σώζουν ζωές», υπογράμμισε ο Νιούσομ σε ανακοίνωσή του.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται εν μέσω αυξημένης βίας στις ΗΠΑ και λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου ένας εργαζόμενος σε υπηρεσία μεταφορών σκότωσε 8 ανθρώπους σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στην οποία εργαζόταν στην Καλιφόρνια προτού αυτοκτονήσει.

Έρευνα που έγινε αυτήν την εβδομάδα στο σπίτι του δράστη –στο οποίο είχε βάλει φωτιά πριν από την επίθεση – επέτρεψε να βρεθούν 12 πυροβόλα όπλα, 22.000 πυρομαχικά όπως επίσης και φερόμενα κοκτέιλ Μολότοφ.

Επεισόδια μαζικών πυροβολισμών έχουν σημειωθεί πρόσφατα στην Φλόριντα, την Ιντιάνα, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο και την Τζόρτζια σε μια αναζωπύρωση της βίας που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «επιδημία».

Το φθινόπωρο εξάλλου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να εξετάσει προσφυγή του ισχυρού λόμπι των όπλων NRA κατά νόμου της Νέας Υόρκης που ορίζει ότι κάποιος μπορεί να φέρει πυροβόλο όπλο μόνον μέσα στο σπίτι του.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια που η ανώτατη δικαστική αρχή των ΗΠΑ θα εξετάσει σημαντική υπόθεση σχετικά με την δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος που καθορίζει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ και αποτελεί αντικείμενο διαφορετικών ερμηνειών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή