ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Προβάδισμα CDU στις εκλογές της Σαξονίας – Άνχαλτ

Το CDU προηγείται με μεγάλη διαφορά στις κρατιδιακές εκλογές στην Σαξονία - Άνχαλτ συγκεντρώνοντας ποσοστό 36%, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος

Γερμανία: Προβάδισμα CDU στις εκλογές της Σαξονίας – Άνχαλτ

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) προηγείται με μεγάλη διαφορά στις κρατιδιακές εκλογές στην Σαξονία – Άνχαλτ συγκεντρώνοντας ποσοστό 36% (+6,2 σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος από το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία σε κάποιες δημοσκοπήσεις κέρδιζε ακόμη και την πρωτιά στο ανατολικό κρατίδιο, φαίνεται να περιορίζεται στη δεύτερη θέση με 22,5% (-1,8).

Ακολουθούν η Αριστερά με σοβαρή πτώση στο 11% από το 16,3% των εκλογών του 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 8,5% (-2,1), οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6,5% (+1,3) και οι Πράσινοι επίσης με 6,5% (+1,6).

Η μεγάλη ανησυχία όχι μόνο του CDU, αλλά και όλων των υπόλοιπων κομμάτων, ήταν το ενδεχόμενο η AfD να βρεθεί στην πρώτη θέση, κερδίζοντας έτσι το πρώτο της ομόσπονδο κρατίδιο. Τα κόμματα είχαν ωστόσο αποκλείσει ήδη προεκλογικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα η κρατιδιακή κυβέρνηση αποτελείτο από το CDU, το SPD και τους Πράσινους, οι οποίοι πάντως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δεν επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά για διπλασιασμό των ποσοστών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Γέννησε η Μέγκαν Μαρκλ – Το όνομα του μωρού

Στέφανος Τσιτσιπάς: Στους «οκτώ» του Roland Garros

Κορωνοϊός: 580 νέα κρούσματα, 24 θάνατοι, 398 διασωληνωμένοι

Self test: Τι ισχύει για εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Πώς γίνεται η δήλωση στο self-testing.gov.gr