ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στο Μεξικό: Πέταξαν κομμένα κεφάλια σε εκλογικά τμήματα

Την Κυριακή, την ώρα που οι Μεξικανοί προσέρχονταν στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές, στην εκλογική περιφέρεια της Τιχουάνα, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σημειώθηκαν τρία μακάβρια περιστατικα

Εκλογές στο Μεξικό: Πέταξαν κομμένα κεφάλια σε εκλογικά τμήματα

Περίπου 93,5 εκατομμύρια Μεξικανοί κληθηκαν την Κυριακή στις ενδιάμεσες εκλογές, για να ανανεώσουν τις 500 έδρες της Κάτω Βουλής, να εκλέξουν 15 κυβερνήτες και χιλιάδες τοπικούς αξιωματούχους.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν μια από τις πιο αιματηρές που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με την υπηρεσία συμβούλων ασφαλείας Etellekt, 91 πολιτικοί σκοτώθηκαν και οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 17,5%, στις 910 συνολικά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2017-18.

Τα περισσότερα επεισόδια εκλογικής βίας αφορούσαν τις δημοτικές εκλογές, καθώς οι συμμορίες ασκούν πιέσεις για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, με την ελπίδα ότι θα αυξήσουν τον έλεγχό τους στη διακίνηση ναρκωτικών και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες

Την Κυριακή, την ώρα που οι Μεξικανοί προσέρχονταν στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές, στην εκλογική περιφέρεια της Τιχουάνας, αντίκρυ στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια), σημειώθηκαν τρία μακάβρια περιστατικα. 

Στη συνοικία Τεράσας δελ Βάγιε ένας άνδρας πέταξε ένα κομμένο κεφάλι σε ένα εκλογικό τμήμα και προσπάθησε να φύγει τρέχοντας. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι σε μικρή απόσταση βρέθηκαν πλαστικές σακούλες που περιείχαν ανθρώπινα λείψανα και κομμένα χέρια αλλα δεν διευκρίνισαν αν συνελήφθη. 

Μερικές ώρες αργότερα, σε άλλο εκλογικό τμήμα στην ίδια περιοχή, άνδρας πλησίασε και άφησε ακόμα ένα ανθρώπινο κεφάλι και ανθρώπινα υπολείμματα μέσα σε ξύλινο κασόνι πλάι στην κάλπη.

Κοντά σε τρίτο εκλογικό τμήμα βρέθηκαν σάκοι που περιείχαν ανθρώπινα υπολείμματα, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Στο επίκεντρο των βιαιοτήτων είναι οι συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Η Τιχουάνα έχει γίνει επανειλημμένα θέατρο τέτοιων μακάβριων ανακαλύψεων.

Σχετικά με τα αποτελέσματα, το κυβερνών Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA) – η παράταξη του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ – οδεύει να διατηρήσει μαζί με τους συμμάχους του, αν και μειωμένη, την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή, σύμφωνα με τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE, η εκλογική επιτροπή).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,Reuters