Κατάργηση βέτο στην Ε.Ε. προτείνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Κατάργηση βέτο στην Ε.Ε. προτείνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην κατάργηση του δικαιώματος μεμονωμένων κρατών να ασκούν βέτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. συνέστησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο πλαίσιο διάσκεψης Γερμανών πρέσβεων στο Βερολίνο. «Δεν είναι δυνατόν να είμαστε όμηροι όσων παρεμποδίζουν την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική με την άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας. Αν επιτραπεί αυτό, κινδυνεύει η συνοχή της Ευρώπης. Το δικαίωμα βέτο πρέπει να καταργηθεί», υπογράμμισε ο Μάας. Τα σχόλιά του αφορούσαν κυρίως σε σειρά βέτο που άσκησε η Ουγγαρία σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, καίριο πλήγμα στην Ακροδεξιά σηματοδοτεί η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στις εκλογές της Κυριακής στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, Ανχαλτ. Το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ κατέκτησε την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 37% των ψήφων και περνώντας με επιτυχία τη μεγαλύτερη δοκιμασία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) ήρθε δεύτερο συγκεντρώνοντας το 21% των ψήφων, παρά την πληθώρα δημοσκοπήσεων που υποδείκνυαν ότι θα έδινε μάχη «στήθος με στήθος» για την πρώτη θέση.  

Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάσετ, εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας τη δικαίωση των πολιτικών επιλογών του όσον αφορά την τήρηση σαφών αποστάσεων από την Ακροδεξιά, χαρακτηρίζοντας το κόμμα του «προπύργιο κατά του εξτρεμισμού». Ταυτόχρονα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα παρεκκλίνει ούτε ένα χιλιοστό από την κεντρώα θέση του. 

Δημοσίευμα του Spiegel επισημαίνει ότι η εκλογική νίκη σηματοδοτεί την επιστροφή του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ, κάτι κρίσιμο μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε κατά του υπουργού Γενς Σπαν για την προμήθεια ακατάλληλων μασκών προς διάθεση σε αστέγους, ανέργους και ΑμεΑ. Χθες, η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της προς τον υπουργό Υγείας, χαρακτηρίζοντας τις καταγγελίες αβάσιμες και τονίζοντας ότι στοχεύουν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Αρμιν Λάσετ, αποδίδοντας την ευθύνη για το ζήτημα στην «αρνητική καμπάνια» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), η ηγεσία του οποίου ζήτησε την Κυριακή την παραίτηση του υπουργού Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή